AGONG BERTERIMA KASIH KEPADA RAKYAT, GAGAH HADAPI PANDEMIK, KEMELUT POLITIK NEGARA

Sumber Gambar: BERNAMA

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Al Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berterima kasih kepada rakyat Malaysia kerana hidup dengan penuh kerukunan, aman damai serta terus gagah menghadapi pelbagai gelora pandemik, kemurungan ekonomi serta kemelut politik melanda tanah air.

Titah baginda dalam Istiadat Pembukaan Penggal Kedua Majlis Parlimen Ke-15, ahli Parlimen diingatkan untuk tidak bersikap menilik balas dan menanti pujian.

Sebaliknya perlu menjaga nama baik serta kehormatan Parlimen yang mulia dan berkhidmat setulus hati sebagai wakil rakyat yang sentiasa meletakkan rakyat dan masa hadapan negara dalam hati sanubari.

Al-Sultan Abdullah kemudian memberikan tiga rangkap pantun sebagai penutup titah ucapan baginda.

Dari Tambun hendak ke Bera;
Singgah di Chemor beli keria;
Perpaduan bangsa kekuatan negara;
Malaysia maju dan makmur di persada dunia.

Buah durian di Pulau Jawa;
Masak ranum di atas para;
Teguh bersatu sematkan di jiwa;
Tanda sepakat membina negara.

Bara api panas berbahang;
Jangan diletak di telapak tangan;
Beta berdua pulang ke negeri Pahang;
Hilang di mata di hati jangan.

Al-Sultan Abdullah turut bertitah agar ahli Parlimen mengetepikan agenda politik sempit serta bersatu hati atas nama perpaduan.

Kestabilan lanskap politik menerusi ikatan perpaduan dari ahli Parlimen perlu dijadikan manifestasi dalam membentuk bangsa Malaysia dan era Malaysia baharu yang gemilang, titah baginda.

Sebagai rekod, istiadat Pembukaan Penggal Parlimen kali ini merupakan kali terakhir buat Al-Sultan Abdullah kerana pemerintahan baginda akan tamat pada 30 Januari 2024.—AlHijrah Online

Leave a Reply