BANTUAN MUSIM SEJUK SYRIA: DELEGASI MAPIM BERLEPAS KE TURKI

SEPANG: Seramai enam orang petugas Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) berangkat ke Turki bagi menguruskan bantuan khas untuk rakyat Syria yang telah tertanggug sejak penularan COVID-19 di seluruh dunia.

Ketua Pegawai Eksekutif MAPIM, Dr Sani Araby berkata, sebanyak 30 kontena bantuan dari MAPIM kini masih belum dapat diagihkan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berkuatkuasa sejak April lalu.

“Kita telah pun membuat koordinasi pada awal tahun ini, dan sehingga kini, 30 kontena bantuan khas kepada Syria terbengkalai di gudang kita.

“Kita diminta oleh pihak agensi wakaf kerajaan Turki untuk hadir menguruskan dan ada beberapa keadaan yang memerlukan kedua-dua pihak khususnya bagi membina 56 ekar tanah untuk dibangunkan sebagai Malaysian Refugees City For Syrian (MRCFS),” katanya.

Beliau ditemui AlHijrah Online sebelum berlepas ke Turki di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, malam tadi.

Antara barangan yang terkandas di dalam kontena tersebut termasuklah 20 ribu selimut, makanan, ubat-ubatan, alat pemanas, ambulan wakaf serta baju sejuk.

Menurut Sani, misi kemanusiaan Syria kali ini merupakan misi yang penuh cabaran dan memerlukan disiplin yang tinggi.

Ini disebabkan semua delegasi perlu mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh kerajaan Turki, termasuk ujian saringan yang perlu dilakukan sebelum mendapat kebenaran berlepas ke Turki.

Tambahnya, misi MAPIM kali ini membelanjakan lebih RM12 juta bagi membantu rakyat Syria meliputi pembinaan MRCFS yang melibatkan pembinaan seribu buah rumah beserta klinik, empat buah sekolah, masjid dan juga Malaysian Central Kitchen.–AlHijrah Online

Leave a Reply