BULI ‘JUNIOR’, LIMA REMAJA DIREMAN

MUAR: Lima pelajar lelaki sebuah sekolah menengah di Muar, direman tiga hari oleh Mahkamah Majistret Muar bagi membantu siasatan berhubung kejadian buli membabitkan seorang pelajar minggu lalu.

Perintah tahanan reman sehingga Sabtu ini terhadap semua pelajar berusia 16 tahun itu dikeluarkan Majistret Analia Kamaruddin bagi membolehkan siasatan dijalankan mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan.

Malam tadi, media melaporkan lima orang pelajar ditahan selepas dipercayai membuli pelajar ‘junior’ berusia 14 tahun sehingga mengalami kecederaan bengkak di bahagian rusuk kiri dan terpaksa mendapatkan rawatan di hospital.

Ketua Polis Daerah Muar, Asisten Komisioner Zaharudin Rasip berkata, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar menerima laporan petang Selasa memaklumkan mangsa dibuli oleh pelajar-pelajar ‘senior’ sehingga mengalami kecederaan.

Kesemua suspek itu kemudian ditahan dalam tempoh 24 jam selepas laporan polis dibuat di sekitar Melaka, Kuala Lumpur dan Johor Bahru.

Hasil siasatan awal pihak polis mendapati kejadian berpunca ekoran kesemua suspek tidak berpuas hati dengan sikap mangsa dan rakan-rakannya, menyebabkan mereka dibuli.

Katanya, polis memandang serius terhadap kes-kes jenayah melibatkan pelajar khususnya kes buli di sekolah dan tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang terlibat. –AlHijrah Online

Leave a Reply