COVID-19: CABARAN SEMASA DAN PELUANG KELESTARIAN MASA DEPAN

Oleh Dr Wesam Al Madhoun

Penilaian Global Ke Atas Biodiversiti dan Perkhidmatan Ekosistem 2019 melaporkan satu pertiga tanah terbaik di dunia mengalami degradasi, lebih 85 peratus tanah lembap telah hilang, 32 peratus hutan dunia telah musnah, sekurang-kurangnya 55 peratus lautan kini merupakan kawasan industri perikanan, 33 peratus daripada stok ikan mengalami penangkapan ikan berlebihan dan 83 peratus populasi air tawar mengalami penurunan sejak tahun 1970.

Malangnya, kerana geopolitik, kita tidak mempunyai bukti kukuh mengenai asal usul wabak COVID-19. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa bukti yang mengaitkannya dengan kehilangan habitat dan perdagangan hidupan liar secara haram dengan peningkatan penyakit bawaan haiwan.

Amalan yang tidak berkesinambungan ini menyebabkan kehilangan biodiversiti dan melemahkan daya tahan masyarakat.

Sejak beberapa minggu lalu, berjuta-juta orang di seluruh dunia berada dalam situasi lockdown akibat pandemik COVID-19, ratusan ribuan dijangkiti dan ribuan kehilangan nyawa di seluruh dunia. Kita semua menyaksikan bagaimana virus berbahaya ini memberi kesan kepada keluarga kita, komuniti kita dan cara hidup kita.

Apa yang kita hadapi sangat menakutkan tetapi saya merasa gembira dengan saat-saat kemenangan dalam setiap tindakan keberanian, kemanusiaan dan cinta setiap hari dalam mendepani wabak penyakit ini. Walaupun ini adalah masa melelahkan untuk semua, saya optimis dunia akan berkembang maju sekali lagi.

Walaupun keadaan biasa kelihatan kurang optimum, bukan sahaja dunia menghadapi krisis kesihatan tetapi ia juga melihat kemelesetan ekonomi yang teruk akibat kehilangan pekerjaan dalam skala besar-besaran akibat penutupan industri dan kekangan pergerakan terhadap aliran barang dan orang.

Kerajaan kini sibuk mempersiapkan untuk membelanjakan bilion pada pakej rangsangan ekonomi dengan tujuan mengurangkan impak negatif terhadap warganya.

Jika ada sisi baik COVID-19 adalah kesan positifnya kepada planet kita. Oleh sebab penguncupan secara global dan pergerakan yang terhad, beberapa penemuan positif telah dilaporkan dalam penyembuhan bumi, pengurangan pelepasan karbon diaoksida, penurunan kemalangan jalan raya dan penurunan gas rumah hijau yang mungkin melambatkan perubahan iklim dan mengurangkan pembuangan sisa dalam saluran air menjadikannya lebih bersih.

Pengurangan pencemaran alam sekitar secara drastik pada akhirnya akan mengurangkan kesan negatif terhadap kesihatan kita dan mengurangkan kos penjagaan kesihatan. Di samping itu, majoriti konflik bersenjata global pula terhenti secara sendiri yang mana ia mengekalkan kehidupan manusia.

Jadi apa jalan ke hadapan? Kita semua di mana sahaja kita berada, kita harus melihat krisis ini sebagai motivasi untuk perubahan baru dalam kehidupan kita dalam mengejar kehidupan yang mampan dan di sini adalah beberapa peluang masa depan yang berpotensi.

Kita mempunyai peluang untuk melihat bagaimana dunia akan menjadi lebih baik dan bagaimana planet yang bersih adalah satu tanggungjawab kolektif dan ia sebenarnya boleh dicapai.

Antara alat yang kita gunakan ialah ekonomi digital harus dilihat sebagai pemacu untuk inovasi dan daya saing yang dapat diperkuatkan kerjasama global. Majoriti syarikat, jika tidak semua pun, telah memanfaatkan pekerjaan dari jauh dan banyak yang melaporkan kejayaan dan menurunkan kos.

Aktiviti dan perkhidmatan ekonomi harus dilokalisasi untuk mengelakkan gangguan pasaran global yang mungkin menjadi ancaman keselamatan nasional seperti mana yang kita lalui berkali-kali sejak penyebaran virus COVID19.

Satu lagi alat ini adalah pendidikan dalam talian yang akan menyediakan platform pembelajaran yang boleh diakses dan mampu diakses pengejar ilmu pengetahuan dan akan memudahkan rangkaian antarabangsa untuk kerjasama akademik.

Bukan sahaja ia akan menjimatkan wang, tetapi ia juga akan mengurangkan kesan negatif ke atas planet kita dan memelihara sumber daya kita. Dasar pendidikan haruslah sejajar dengan platform pembelajaran dalam talian dinamik yang muncul untuk memudahkan dan memudahkan keseluruhan proses untuk pelajar di mana sahaja.

Pertanian lestari, ladang-ladang urban tempatan dan racun perosak bio akan menjadi matriks yang menjanjikan untuk mengurangkan sisa makanan dan juga mencapai keselamatan makanan tempatan sambil menjimatkan air dan mengurangkan penggunaan racun perosak kimia.

Kesedaran kebersihan alam sekitar dan peribadi harus menjadi pengetahuan dasar yang ditawarkan mulai dari tadika. Melestarikan alam sekitar tidak seharusnya dilihat sebagai beban ekonomi, malah sebagai peluang untuk kelestarian perniagaan, contoh jelas adalah kitar semula dan pembaziran kepada pendekatan tenaga.

Pengurangan pencemaran adalah tanggungjawab kolektif kerajaan, industri, masyarakat dan NGO kerana sepertimana yang kita lihat sekarang, kita semua membayar harga yang mahal untuk mengabaikan alam sekitar. Insentif kerajaan atau pengurangan cukai serta peraturan dan dasar alam sekitar yang ampuh akan memudahkan kawalan pencemaran oleh industri.

Bekerja dari rumah boleh diamalkan sekurang-kurangnya untuk sebahagian daripada minggu, seperti yang dibuktikan oleh kajian baru-baru ini bahawa ia lebih produktif daripada bekerja dari pejabat.

Amalan ini tentunya akan mengurangkan kesesakan lalu lintas, kemalangan, mengurangkan pelepasan, menjimatkan tenaga, meningkatkan kesihatan mental manusia dan mengukuhkan ikatan keluarga. Tetapi ia juga akan membolehkan syarikat-syarikat membelanjakan lebih sedikit sewa pejabat, perbelanjaan kesihatan dan bekalan pejabat.

Bagi peluang yang disebutkan di atas untuk berjaya dan menghasilkan hasil yang memuaskan, terdapat keperluan untuk persekitaran politik yang stabil, sistem undang-undang dan penguatkuasaan yang kuat dan belanjawan kerajaan yang mewah untuk kesihatan, pendidikan dan infrastruktur IT.

Jika ada yang jelas dari krisis kesihatan global ini, belanjawan ketenteraan berbilion-bilion USD merupakan pembaziran sumber kerana nampaknya mereka tidak memanfaatkan sesiapa dalam krisis pandemik ini termasuk dalam kalangan negara maju. Ini menerangkan kenapa kembali kepada keadaan seperti biasa, tidak akan menjadikan kita lebih selamat, jadi kita harus menyesuaikan diri.

Akhirnya, ekosistem yang sihat adalah asas bagi pertumbuhan ekonomi yang mampan dan kesejahteraan masyarakat yang lebih stabil. Semakin cepat kita menyedarinya maka lebih cepat kita bangun bersama dan pulih. – AlHijrah Online

Prof Madya Dr Rafidah Hamdan turut menyumbang dalam penulisan artikel ini.

Dr Wesam adalah warga Palestin dari Gaza yang juga pensyarah Fakulti Kejuruteraan Awam & Alam Bina, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.

Penafian: Artikel yang disiarkan AlHijrah Online ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak menggambarkan pendirian Editorial AlHijrah Media Corporation dalam isu yang dikupas.

One comment

Leave a Reply