MYCARECOV19 SEDIA KHIDMAT BIMBINGAN ROHANI, PERUNDANGAN DAN PENGURUSAN EMOSI – ZULKIFLI

KUALA LUMPUR: Program MyCareCoV19 TV AlHijrah dilihat mampu memberikan khidmat bimbingan kerohanian, nasihat perundangan dan pengurusan emosi buat rakyat Malaysia yang terkesan akibat wabak COVID-19.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata rakyat Malaysia harus akur terhadap Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa ketiga bermula 15 hingga 28 April depan demi memutuskan rantaian pandemik COVID-19.

Katanya, bagi sesetengah pihak, lanjutan PKP ini dilihat sebagai rahmat dalam bencana.

“Manakan tidak, hampir dua bulan lamanya masa cuti ini dapat diisi dengan penuh berhemah bersama keluarga tercinta.

“Namun, PKP menjadi pembunuh psikologi secara senyap terhadap sebilangan besar masyarakat.

“Tekanan ekonomi keluarga dan himpitan isu rumahtangga dilihat menjadi pencetus kepada pelbagai isu emosi seperti tekanan perasaan dan kemurungan (depresi),” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

TV AlHijrah dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd (Karangkraf), Yayasan Warisan Ummah Ikhlas, Majalah Pa&Ma dan Majalah Keluarga menerusi kempen #MUSAADAHCOVID19 memulakan inisiatif baru, MyCareCoV19 khusus untuk memberi khidmat bimbingan kerohanian, nasihat perundangan dan pengurusan emosi buat rakyat Malaysia merentasi agama dan bangsa.

Program MyCareCoV19 akan bersiaran sebagai segmen dalam rancangan bual bicara pagi Assalamualaikum di TV Al-Hijrah setiap hari di antara jam 8 hingga 9.30 pagi bermula esok.

“Penonton boleh menghubungi talian 03 -2260 2412 untuk berkongsi rasa jiwa bersama pakar-pakar yang kita bawa setiap hari di dalam rancangan ini,” kata Zulkifli yang melancarkan program MyCareCoV19 melalui rancangan bual bicara Assalamualaikum hari ini.

“Saya maklum, ini adalah saat yang sukar buat segelintir masyarakat kita. Justeru, izinkan kami untuk cuba memeluk emosi dan menenangkan jiwa anda seupaya kami. Dengan izin-Nya, kita mesti menang,” katanya. — AlHijrah Online

Leave a Reply