COVID-19: PAKEJ STIMULUS TV ALHIJRAH BANTU IKS TERJEJAS – ZULKIFLI

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri yakin Pakej Stimulus dilancarkan TV AlHijrah hari ini akan membantu Industri Kecil dan Sederhana (IKS) yang terjejas akibat wabak COVID-19.

Zulkifli berkata pakej stimulus dengan waktu siaran bernilai RM7.65 juta itu bakal memberi manfaat kepada pengusaha IKS khususnya dalam industri kosmetik, makanan kesihatan, agensi pelancongan dan umrah, perkhidmatan, fesyen, peralatan rumah dan segmen IKS lain.

Katanya, usaha itu juga sebahagian insiatif MusaadahCovid19 yang digerakkan agensi di bawah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) untuk membantu kelompok terjejas ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi membendung penularan wabak COVID-19.

“Saya ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada pihak TV AlHijrah di atas usaha yang amat bermakna ini kepada usahawan IKS. Semoga kabus “demam ekonomi” ini akan pergi,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Pakej Stimulus IKS TV AlHijrah (PSIKS-TVAH) itu dilancarkan Ketua Pegawai Eksekutif TV AlHijrah, Namanzee Harris dalam program Analisis khas dihoskan Syafinaz Yunus pagi tadi.

PSIKS-TVAH bertujuan membantu usahawan dan pemilik perniagaan agar dapat mengekalkan perniagaan melalui rangkaian promosi dan pengiklanan percuma di platform televisyen dan digital TV AlHijrah dengan nilai waktu siaran RM30,000 setiap slot.

Setiap hari, TV AlHijrah akan memberi ruang iklan percuma untuk tiga usahawan IKS melalui program bual bicara pagi, Assalamualaikum, untuk mempromosikan produk mereka.

Inisiatif TV Islamik untuk membantu kelompok IKS terjejas itu akan dijalankan selama tiga bulan bermula esok.

Zulkifli berkata COVID-19 memberi impak yang ketara kepada ekonomi negara, termasuklah IKS yang merupakan antara nadi utama negara dan menyebabkan banyak pengusaha gulung tikar.

“Ramai yang tidak mampu untuk menanggung operasi syarikat ekoran ketiadaan jualan (terutama perniagaan offline yang mempunyai kedai fizikal) dan meneruskan operasi syarikat kerana tiada bajet untuk meneruskan promosi dan pengiklanan produk mereka,” kata menteri agama itu. — AlHijrah Online/ Syed Azwan Syed Ali

One comment

  • Azureen Nashura Binti Zubir

    Assalamualaikum , nak tanya macam mana ya nak register untuk pakej stimulus ini? tq

Leave a Reply