DAKWA TITAH AGONG DISEDIA KERAJAAN, TUAN IBRAHIM MOHON MAAF DI DEWAN RAKYAT

Gambar ARKIB. Sumber BERNAMA

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man (PN-Kubang Kerian) hari ini memohon maaf di Dewan Rakyat berhubung kenyataannya yang mendakwa Titah Diraja Yang di-Pertuan Agong pada istiadat pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Kedua Parlimen ke-15 disediakan oleh kerajaan.

Tuan Ibrahim yang juga bekas Menteri Alam Sekitar dan Air berkata beliau telah berjumpa dan memberikan penjelasan kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Johari Abdul berhubung kenyataannya itu ketika membahaskan usul Menjunjung Kasih Titah Diraja, Selasa lepas.

“Saya fikir perkara ini tidak perlu kita panjangkan kerana kita ada banyak isu-isu penting. Jadi saya fikir sekiranya timbul kekhilafan saya memohon maaf dan kita terus kepada agenda yang lebih penting untuk kepentingan rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas diminta oleh Johari untuk memberikan penjelasan sebelum sesi soal jawab dimulakan.

Terdahulu, Johari memaklumkan beliau telah bertemu dengan Tuan Ibrahim selepas isu itu dibawa RSN Rayer (PH-Jelutong) yang membangkitkan mengenai Peraturan Dewan 36 (6) kerana ucapan Ahli Parlimen Kubang Kerian itu membuat sangkaan jahat bahawa titah Yang di-Pertuan Agong disediakan kerajaan.

“Terima kasih, inilah semangat yang kita ada. Saya sudah berjumpa dengan (Ahli Parlimen) Kubang Kerian dan pemahaman kita berbeza. Namun apa yang disebutkan beliau telah dimaklumkan kepada saya,” kata Johari.–AlHijrah Online

Leave a Reply