DIKOMPAUN RM10 RIBU, PAKAI PELITUP MUKA DI BAWAH DAGU

PARIT BUNTAR: Seorang lelaki dikompaun RM10,000 hanya disebabkan meletakkan pelitup muka di bawah dagu selepas keluar dari sebuah kedai runcit di Pekan Tanjung Piandang, pada Jumaat lalu.

Ketua Polis Daerah Kerian, Superintendan Mazuki Mat berkata, individu tersebut dikenakan tindakan kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang telah ditetapkan.

Menurutnya, anggota Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kerian sedang melakukan pemantauan menerusi Op pematuhan SOP PKPB di sekitar kawasan tersebut.

“Hasil pemerhatian yang dilakukan mendapati lelaki tersebut gagal memakai pelitup muka dengan sempurna dengan meletakkan pelitup muka di bawah dagu ketika memasuki dan keluar daripada kedai tersebut setelah selesai membuat pembelian.

“Pihak polis menjalankan penguatkuasaan di bawah Seksyen 21A(1) Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021 yang telah berkuat kuasa sejak 11 Mac,” katanya.

Beliau mengulas mengenai sebuah gambar surat kompaun yang tular di media sosial sejak Sabtu lalu.

Bagaimanapun, Mazuki berkata individu tersebut boleh melakukan rayuan bagi pengurangan pembayaran kompaun kepada Pegawai Kesihatan Daerah berkenaan.—AlHijrah Online

Leave a Reply