DOAKAN PERGERAKAN JEMAAH HAJI KE ARAFAH LANCAR – MOHD NA’IM

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Mohd Na’im Mokhtar (dua dari kiri) ketika pelepasan jemaah haji menuju Arafah hari ini.

MAKKAH: Umat Islam diajak untuk mendoakan kesejahteraan jemaah haji Malaysia yang sudah mula bergerak ke Arafah untuk ibadah wukuf.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Mohd Na’im Mokhtar dalam pada itu berkata, jemaah haji Malaysia diingatkan untuk melipatgandakan amalan ibadat, terus menjaga adab serta memperbanyakkan zikir dan bersabar dalam melaksanakan ibadah haji. 

“Alhamdulillah. Saya bersama pengurusan Tabung Haji telah membuat pelepasan jemaah menuju ke Arafah yang bermula hari ini 8 Zulhijjah seawal jam 7 pagi.

“Saya telah berziarah ke Maktab 80 dan 83 Al Fajer Al Badia Hotel bagi melihat sendiri pergerakan seramai 1,200 jemaah yang menaiki bas untuk berwukuf di Arafah. 

“Saya juga ingin mengajak semua umat Islam agar mendoakan pergerakan kesemua jemaah haji ke Arafah berjalan dengan lancar dan selamat,” kata Mohd Na’im dalam catatan di Facebooknya.

Seramai 31,600 jemaah haji Malaysia mula bergerak ke Arafah secara berperingkat bermula 7 pagi waktu Arab Saudi.

Sejumlah 21 bas disediakan untuk setiap maktab penginapan bagi membawa jemaah haji Muassasah dalam tiga penggi­liran perjalanan ke Arafah, 22 kilometer dari Masjidil Haram. — AlHijrah Online

Leave a Reply