DUA MAUT DALAM KEJADIAN TANAH RUNTUH DI BANJARAN HOT SPRING

IPOH: Dua mangsa ditemui maut tertimbus dalam kejadian runtuhan tanah di sebuah resort pelancongan terkenal, Banjaran Hot Spring di Tambun, Ipoh awal pagi tadi.

Mangsa pertama yang dijumpai dikenali Ooi Chee Wei, 39, manakala wanita dipercayai pasangannya, Lee Tze Juin, 32 tahun ditemui lima minit kemudian.

Pemangku Ketua Polis Perak, Datuk Goh Boon Keng berkata, kedua-dua mangsa ditemui pasukan mencari dan menyelamat di bahagian jakuzi vila didiami mereka yang ditimpa runtuhan tanah.

“Pihak polis menerima panggilan berhubung kejadian tanah runtuh daripada pemilik resort tersebut pada pukul 2.15 pagi di mana dipercayai terdapat mangsa terperangkap di dalamnya.

“Operasi mencari dan menyelamat dilakukan serta-merta namun terpaksa dihentikan ekoran terdapat pergerakan tanah di lokasi kejadian sebelum disambung semula pada pukul 7 pagi ini,” katanya pemberita ketika ditemui di lokasi kejadian hari ini.

Menurut Goh, kejadian disedari pekerja resort terbabit kira-kira jam 1 pagi dan bertindak memaklumkan kepada semua penghuni untuk mengosongkan bilik.

Katanya, kedua-dua mangsa bagaimanapun tidak dapat dihubungi dan pekerja masuk ke dalam villa itu dengan memanjat tembok namun bilik jakuzi didapati sudah tertimbus.

Ujar beliau, kedua-dua mangsa yang merupakan warganegara Malaysia itu dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) Ipoh untuk proses bedah siasat.

Dalam kejadian sekitar jam 1 pagi itu, sebahagian daripada sebuah vila di resort tersebut dihempap tanah runtuh, dipercayai ekoran hujan berterusan sejak malam tadi. — AlHijrah Online

Leave a Reply