EBIT LEW MENANGIS BERI KETERANGAN DI BUKIT AMAN

Foto Facebook Ebit Lew

KUALA LUMPUR: Pendakwah terkenal, Ebit Lew berkata beliau tidak lagi akan membantu secara langsung golongan kurang berkemampuan.

Katanya, keputusan itu dibuat selepas beliau dipanggil memberikan keterangan kepada polis di Cawangan Khas Bukit Aman hari ini.

Ia susulan laporan polis dibuat beberapa pihak yang tidak menyenangi cara Ebit menghulurkan bantuan kepada petugas barisan hadapan dan golongan kurang berkemampuan yang tular baru-baru ini.

“Saya minta maaf pada semua yer. Atas nasihat, setakat ini sahajalah saya berkhidmat pada semua secara langsung.

“Saya cuma akan transfer duit pada orang susah. Saya teruskan dari rumah sahaja. Jangan tag saya lagi kes orang susah. Nanti habis PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) baru saya cuba bantu,” katanya dalam entri terbaru di Facebook beliau hari ini.

Ebit memberitahu beliau menangis ketika memberi keterangan siang tadi kerana terlalu penat.

“Cuma nak menangis pada Allah. Entahlah. Tersandar rasa. Rasa penat sangat. Walau saya ada kebenaran untuk memberi bantuan,” katanya.

Pendakwah terkenal yang aktif menyampaikan bantuan sepanjang musim PKP dan berkongsi kerja kebajikannya di media sosial itu turut meminta maaf andai tindakannya menyusahkan mana-mana pihak.

“Andai saya menyusahkan sesiapa saya minta maaf. Saya memang tak boleh tengok orang tidur atas najis atau tepi jalan.

“Lebih seratus orang dah saya bayar penginapan dan tempat tinggal. Cuma beberapa kes tu saya kongsikan dengan kawan di media FB saya. Saya pun tak niat nak viral apa ke,” katanya.

Ebit berkata beliau bersyukur pada Allah swt kerana rezekinya melimpah ruah dan boleh berkongsi dengan mereka memerlukan.

“Saya belanja duit saya sendiri dari dulu lagi untuk bantu orang di mana-mana. Masa PKP ini dah berjuta habis. Duit simpanan saya sendiri dah sejuta ringgit saya belanjakan.

“Sekarang ramai juga mula bersama dalam kerja membantu & menyelamatkan mereka yang dalam kesusahan termasuk frontliner,” katanya.

Ebit turut meminta maaf kerana menjadikan media sosial sebagai medan untuknya berkongsi rasa kasih sayang dengan semua.

“Saya tak salahkan sesiapa. Saya bukan ahli politik. Saya bukan sesiapa. Cuma cina Islam yang sayangkan Islam dan negara Malaysia,” katanya. — AlHijrah Online

2 comments

  • NOOR AZRE BIN GHAZALI

    Terkedu dengar berita ini. Saya pun ada dengar kritikan terhadap cara UEL membantu secara langsung. Pada saya mereka yg kritik ini berkemungkinan tidak faham mengenai kaedah UEL. Fitrah manusia mmg begitu especially pada mereka yg anggap kaedah UEL ini “mengancam” kepentingan mereka. Jika mereka berniat jahat, khianat, zalim dan hasad maka ins shaa Allah Allah swt akan melindungi UEL. Saya sendiri terlibat dlm kaedah bantu terus pada golongan yg tidak bernasib baik. Saya sendiri dpt rasa kesedihan dan taubat serta insaf dan pernah terfikir bagaimana jika saya berada di posisi mereka yang susah dan kesempitan hidup. Golongan ini mempunyai berbagai masalah, kewangan, kesihatan malah bermasalah dlm keluarga yg kita sendiri tidak pernah terfikir selama ini. Yg berbahagia UEL, saya berdoa agar apa juga prasangka negatif terhadap usaha dan kaedah UEL akan selesai secara baik. Saya dilahirkan sebagai Islam dan saya selalu anggap diri saya tidak berterima kasih dan tahap iman saya lebih rendah dari mereka yg Islam sepertimana UEL. Usaha saya terlalu kecil dlm dakwah dan dari apa yg UEL lakukan selama ini benar benar buat saya insaf. Saya berharap pihak kerajaan di bawah TSMY akan mengambil langkah proaktif untuk menyelesaikan apa juga yg UEL hadapi sekarang. Jika saya sebagai PM Malaysia, saya berterima kasih atas usaha UEL selama ini. UEL byk membantu secara ‘turun padang” dan ini amat membantu pihak kerajaan dalam mengukur tahap keberkesanan jabatan tertentu dalam issu kebajikan rakyat Malaysia yg seperti terlepas pandang. Allahu Akbar .. semoga Allah swt mempermudahkan usaha Yg Berbahagia UEL dan semoga issu ini mendapat perhatian TSMY sebagai PM Malaysia yang sememangnya sangat prihatin kepada negara @ rakyat Islam Malaysia. Aamiin.

  • Smoga Allah SWT saja yg dapat membalasnya atas sedekah jariah UEL
    bagi orang yang tidak senang hati padanya kita doakan agar diberi petunjuk Dan hidayat supaya buka mindanya..kalau tak Pon suruh UEL hantarkan jus minuman Tok Guru Yang banyak dipasaran sekarang ni supaya cerdik…

Leave a Reply