EMPAT PREMIS MAKANAN DI KEDAH DIKOMPAUN TIDAK PAMER HARGA JUALAN

ALOR SETAR: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Kedah telah mengenakan kompaun terhadap empat peniaga restoran dan kedai makan selepas melakukan kesalahan dengan tidak meletak tanda harga jualan.

Pengarah KPDNHEP Kedah, Rae Morn Verak berkata, pemeriksaan melalui Op Menu yang dilakukan hari ini susulan aduan orang awam mengenai kenaikan harga makanan yang tidak munasabah.

Tambahnya tindakan kompaun RM300 telah dikenakan serta merta selepas peniaga didapati gagal mematuhi peruntukan undang-undang bawah Perintah Kawalan Harga Dan Antipencatutan (penandaan harga bagi barangan dan caj bagi perkhidmatan) 2020.

“Apabila tanda harga tidak dipamerkan dengan jelas, maka pihak pengguna tidak tahu harga sedangkan itu hak mereka untuk tahu harga sebelum buat pembayaran,” katanya.

Jelas Rae Morn, Op Menu akan diteruskan bagi memastikan peniaga restoran dan kedai makan tidak memanipulasi harga makanan.

Beliau juga menasihati orang ramai supaya lebih berhati-hati dan bijak membuat pilihan dengan memilih restoran dan kedai makan yang beretika seperti mempamerkan tanda harga.

Katanya, pengguna boleh mengemukakan aduan kepada KPDNHEP jika mempunyai maklumat mengenai salah laku pemilik restoran dan kedai makan.

Aduan boleh dibuat menerusi e-aduan.kpdnhep.gov.my atau menghubungi pusat panggilan di 1-800-88-6800 atau e-mel ke e-aduan@kpdnhep.gov.my. –AlHijrah Online

Leave a Reply