“HORMATI FATWA, JANGAN PECAH BELAH MASYARAKAT”

KUALA LUMPUR: Sebarang maklumat tidak benar yang ditularkan mengenai vaksin COVID-19 boleh menimbulkan kecelaruan di kalangan umat Islam terutama di Malaysia.

Pensyarah Kanan Fiqh Fatwa, Pusat Kajian Syariah, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Madya Datuk Dr Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim berkata, individu yang berpengaruh khususnya agamawan perlu menghormati fatwa yang dikeluarkan berkaitan vaksin tersebut bagi mengelak salah faham di kalangan masyarakat.

“Kita sebagai penceramah yang tidak terlibat (tidak membuat kajian) dalam bidang tersebut, hubungan dengan pakar pun agak terbatas, sebaiknya jangan kelirukan rakyat.

“Ini kerana penceramah akan diterima pandangan mereka, jangan kelirukan pandangan masyarakat di luar sana,” kata Dr Izhar.

Ujar beliau, penceramah di luar sana termasuk dirinya menasihati agar menghormati pandangan yang dibincang mufti negara bahkan di luar negara.

Tambahnya, kenyataan individu yang berpengaruh perlu selari dengan fatwa vaksin COVID-19 yang disepakati semua mufti di seluruh negara.

Sekiranya tidak menerima fatwa tersebut sekali pun, adalah tidak wajar untuk seseorang menggalakkan orang ramai menolak hukum harus bagi pengambilan vaksin tersebut.

Selain itu, masyarakat juga diingatkan supaya tidak mudah menerima pandangan yang menyeleweng berkaitan vaksin tersebut walaupun ia dari tokoh agamawan yang terkenal.

“Allah suruh kita rujuk pada yang pakar, dan bila sebut pakar, bukan tengok pada popularitinya.

“Terima pandangan mereka yang berautoriti, dalam menentukan vaksin ini bukan calang orang yang ada didalamnya,” ujar Dr Izhar semasa ditemu ramah oleh wartawan Berita Alhijrah.

Dalam Surah Al Anbiya ayat ke-7, Allah SWT memerintahkan supaya merujuk kepada orang yang pakar sekiranya tidak mengetahui sesuatu perkara.

Dalam masa yang sama, umat Islam juga perlu bersatu padu untuk menghasilkan vaksin dan ubat-ubatan yang 100% halal yang selama ini masih belum tercapai.–AlHijrah Online / Abdul Hakim Hassan

Leave a Reply