INISIATIF RINGANKAN BEBAN RAKYAT AKAN DIUMUM DALAM BELANJAWAN 2021 – PM

KUALA LUMPUR: Kerajaan sedar akan penderitaan rakyat yang ramai hilang pekerjaan dan sumber pendapatan akibat ancaman COVID-19.

Menurut Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, lebih 800 ribu orang telah hilang pekerjaan dengan banyak perniagaan terpaksa ditutup.

Atas faktor itu Muhyiddin berkata kerajaan melalui pembentangan Belanjawan 2021 akan mengumumkan inisiatif-inisiatif yang bakal meringankan beban rakyat yang terkesan akibat COVID-19.

“Kerajaan akan membentangkan Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat pada 6 November nanti yang akan menyediakan pelbagai peruntukan kepada agensi kerajaan, bantuan kepada rakyat jelata dan insentif kepada sektor korporat, industri dan perniagaan dalam menghadapi COVID-19 dan memulihkan ekonomi negara.

“InsyaAllah, dalam belanjawan yang akan dibentangkan nanti, kerajaan akan mengumumkan inisiatif-inisiatif yang bakal meringankan beban yang ditanggung oleh saudara dan saudari sekalian dalam menghadapi zaman yang sukar ini,” katanya dalam perutusan khas yang disiarkan secara langsung jam 4 petang hari ini.

Dalam pada itu beliau berharap pembetangan belanjawan negara tahun ini akan mendapat sokongan semua ahli Parlimen dengan mengenepikan perbezaan politik.

“Saya berharap, semua Ahli Parlimen dapat mengenepikan perbezaan politik untuk memastikan Belanjawan 2021 diluluskan demi kepentingan rakyat dan negara.

“Marilah kita letakkan kepentingan rakyat mengatasi segala kepentingan lain. Satu bentuk persefahaman boleh dirangka dalam kalangan Ahli-Ahli Parlimen untuk membolehkan Belanjawan 2021 diluluskan dengan sokongan Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang,” katanya.

Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan pada Jumaat depan menjadi perhatian banyak pihak dengan beberapa inisiatif seperti lanjutan moratorium dan pengeluaran daripada Akaun 1 caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) antara yang banyak disuarakan rakyat dan beberapa ahli politik.

Pembentangan Belanjawan 2021 pada Jumaat, 6 November akan disiarkan di stesen-stesen televisyen utama negara termasuk TV AlHijrah. — AlHijrah Online

Leave a Reply