ISMAIL SABRI DILANTIK TIMBALAN PERDANA MENTERI

KUALA LUMPUR: Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri berkuatkuasa serta merta.

Menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri, Ismail Sabri akan kekal memegang portfolio Menteri Pertahanan.

“Pelantikan ini akan dapat membantu Perdana Menteri menguruskan pentadbiran negara dan memenuhi keperluan rakyat dalam keadaan negara sedang menghadapi krisis kesihatan dan ekonomi pada masa ini,” jelas kenyataan Pejabat Perdana Menteri.

Selain itu, turut diumum hari ini pelantikan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein sebagai Menteri Kanan Luar Negeri yang juga berkuatkuasa serta merta.

Sebagai Menteri Kanan, beliau akan mengetuai Kluster Keselamatan yang sebelum ini diketuai Ismail Sabri.

“Kedua-dua pelantikan ini telah disembah maklum kepada Paduka Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan berkuatkuasa serta-merta.

“Adalah diharapkan pelantikan ini akan meningkatkan lagi keupayaan Kerajaan Perikatan Nasional (PN) khususnya dalam menghadapi pandemik COVID-19, memperkuatkan perpaduan dalam kalangan partiparti yang membentuk kerajaan dan memperkukuhkan Kerajaaan PN dengan tadbir urus yang telus, bebas rasuah dan berintegriti,” kata kenyataan Pejabat Perdana Menteri. — AlHijrah Online

Leave a Reply