ISRAEL SERANG KEM PELARIAN JENIN, TIGA TERBUNUH TERMASUK REMAJA 15 TAHUN

Gambar AFP.

JENIN: Sekurang-kurangnya tiga maut dalam serbuan tentera Zionis di Kem Pelarian di Jenin, awal hari ini waktu tempatan. Agensi berita antarabangsa Aljazeera melaporkan sekurang-kurangnya 37 lagi cedera dalam keganasan itu.

Agensi berita Wafa pula melaporkan tentera Israel menyerang kem pelarian berkenaan menggunaan peluru hidup, bom tangan dan melepaskan gas beracun.

Salah seorang mangsa yang terbunuh adalah remaja lelaki Palestin.

“Mangsa yang maut adalah Khaled Darwish, 21, Qassam Sariya, 19 dan Ahmed Saqr, 15,” memetik kenyataan Kementerian Kesihatan Palestin.

Petugas media turut dilapor menjadi sasaran serangan tentera Zionis Israel.

Difahamkan, serbuan tentera entiti penjajah itu dilakukan bagi memberkas dua individu, sebelum berlaku pertempuran dan tembak-menembak pada skala besar.

Menurut wartawan Aljazeera, Imran Khan yang melaporkan dari Baitulmaqdis Barat, salah seorang suspek yang dikehendaki adalah anak kepada pemimpin Hamas yang sedang dipenjarakan.

Sementara itu, agensi berita Sanad pula mengesahkan sebuah rakaman video serangan Israel yang menggunakan helikopter ke arah kem berkenaan, dengan pesawat pengawasan berlegar-legar di atasnya.

Sebelum ini, Menteri Kewangan Israel, Bezalel Smotrich menyeru secara terbuka supaya operasi ketenteraan besar-besaran dilaksanakan di kawasan yang dijajah di Tebing Barat, dan dia juga menyebut “masanya telah tiba.” – Alhijrah Online

Leave a Reply