ISRAEL TUTUP MASJID DI TEBING BARAT

RAMALLAH : Tentera Israel menutup Masjid Ibrahim di bandar Hebron di selatan Tebing Barat, ketika ribuan penduduk Israel berkumpul untuk meraikan hari cuti Yahudi, demikian menurut sumber Palestin.

Tentera Israel juga menutup jalan utama yang menuju ke pasar pusat Hebron bagi membenarkan peneroka berbaris menuju tapak bersejarah. Mereka turut memaksa pemilik kedai-kedai Palestin di sepanjang jalan untuk menutup dan mengharamkan warga Palestin untuk bergerak di sekitar bandar lama yang berada di bawah kawalan Palestin.

Hisham Sharabati, anggota Jawatankuasa Pertahanan Hebron, menyifatkan sekatan Israel yang semakin intensif sebagai “perintah berkurung yang tidak diumumkan” dan melanggar hak kebebasan pergerakan, hak keagamaan dan ekonomi rakyat Palestin.

“Penutupan Israel di kawasan itu akan mengakibatkan kerugian serius bagi peniaga Palestin, kerana pasar di bandar biasanya sibuk pada hari Sabtu, dan ia menyebabkan kesesakan lalu lintas yang tidak dapat ditanggung,” katanya kepada Xinhua.

Israel “menggunakan kuasa tentera untuk mengenakan kawalan penuh ke atas tapak agama Palestin,” kata Sharabati merujuk kepada Masjid Ibrahim.

Peneroka telah berkumpul ke Hebron sejak petang Jumaat untuk menandai Chayei Sarah, atau kehidupan cuti Sarah, hujung minggu ini dan dijangka tinggal di sekitar Masjid atau Gua Patriarch, yang merupakan tapak sejarah yang dipercayai kubur Nabi Ibrahim, isterinya Sarah dan anak-anaknya.

Masjid Ibrahim, juga dikenali sebagai Sanctuary of Abraham, berusia kira-kira 1,000 tahun dan dianggap tempat suci keempat oleh umat Islam, manakala Israel percaya kawasan itu dikongsi tetapi mengenakan sekatan akses ke atas warga Palestin ke dalam masjid.

Pada Julai 2018, UNESCO mengisytiharkan bandar lama Hebron sebuah kawasan terancam, mengatakan ia adalah tapak Palestin yang memerlukan perlindungan.

Berikutan pemeteraian perjanjian Oslo antara Pertubuhan Pembebasan Palestin dan Israel pada 1993, satu perjanjian berikutnya mengenai Hebron telah ditandatangani pada 1997 dan membahaginya kepada dua bahagian; H1, yang berada di bawah kawalan Palestin, dan H2 di bawah kawalan Israel.

Sejak itu, ketegangan telah berlaku di antara penduduk Palestin dan Israel di bandar lama, membawa kepada penurunan mendadak penduduk Palestin secara beransur-ansur selain merosakkan ekonomi dan pelancongan di bandar itu. — Terjemahan AlHijrah Online

Leave a Reply