JAKIM TIDAK PERNAH ABAIKAN INSTITUSI PONDOK

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan islam Malaysia (JAKIM) menegaskan institusi pondok yang terdapat di negara ini tidak pernah diabaikan malah sentiasa mendapat perhatian pihak kerajaan.

Menurut JAKIM, keprihatinan itu dapat dilihat melalui peruntukan bajet setiap tahun yang disediakan khusus oleh pihak kerajaan melalui JAKIM untuk meningkatkan institusi pondok di negara ini.

“Pada tahun ini, bagi memastikan 275 buah institusi pondok yang berdaftar kekal dan semakin kondusif, kerajaan menyediakan peruntukan one-off sebanyak RM100 juta termasuk institusi tahfiz serta Sekolah Agama yang berdaftar.

“Manakala pada tahun 2017 dan 2018 sebanyak RM50 juta diperuntukan untuk institusi pondok sahaja serta RM25 juta bagi tahun 2019 dan 2020 bagi institusi tersebut,” kata JAKIM dalam kenyataan media hari ini.

Jelas JAKIM lagi, pihak Kerajaan turut menyediakan peruntukan untuk tahun 2021 sebanyak RM29 juta melalui Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) untuk program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) bagi pelajar pondok dan tahfiz antaranya inisiatif Pendidikan Islam dan pembelajaran sepanjang hayat.

Bantuan awal persekolahan secara one-off juga kata JAKIM disediakan setiap tahun bagi pelajar di institusi pondok berdaftar yang dari keluarga berpendapatan isi rumah RM3,000.00 ke bawah melalui Kementerian Pendidikan Malaysia.

“Selain itu, melalui inisiatif Tabung Musaadah COVID-19 yang diwujudkan di bawah Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) serta digerakkan bersama oleh agensi agama di bawah Jabatan Perdana Menteri, lebih RM400 ribu telah disumbangkan kepada 33 buah pondok yang terjejas sepanjang pandemik COVID-19 di seluruh negara. Usaha ini sedang diteruskan dari semasa ke semasa,” kata kenyataan media JAKIM.

Inisiatif-inisiatif yang dilakukan itu menurut JAKIM, menjadi bukti bahawa pihak kerajaan tidak pernah mengabaikan sistem pendidikan pondok di negara ini sebagaimana anggapan segelintir pihak, malah kerajaan sentiasa berusaha mengangkat martabat pondok ke suatu tahap yang lebih baik. — AlHijrah Online

Leave a Reply