JANGAN RENTAS DAERAH, NEGERI UNTUK SAMBUT RAYA AIDILADHA – TPM

Sumber Gambar: AFP

KUANTAN: Orang ramai diminta tidak merentas daerah dan negeri untuk pulang ke kampung bagi menyambut Hari Raya Aidiladha pada Selasa depan.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, peningkatan jumlah kes positif COVID-19 akibat kluster rentas negeri semasa Hari Raya Aidilfitri lalu perlu dijadikan iktibar.

Jelasnya, aktiviti merentas daerah dan negeri masih tidak dibenarkan dalam tempoh fasa pertama dan kedua Pelan Pemulihan Negara (PPN).

“Walaupun prosedur operasi standard (SOP) ketat dilaksanakan ketika Aidilfitri lalu, namun ada yang curi-curi pulang ke kampung menyebabkan berlaku jangkitan.

“Ada kes satu keluarga dijangkiti dan ada yang menyebabkan kematian. Jadi, kita tidak mahu perkara seperti ini terus berlaku pada Aidiladha nanti,” katanya.

Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan mengingatkan, walaupun ada antara mereka lepas daripada sekatan polis dengan melalui jalan tikus, namun mereka tidak terlepas daripada risiko dijangkiti COVID-19.

Ujarnya, semua rakyat diminta bersabar dan aktiviti merentas daerah dan negara akan dibenarkan dalam fasa ketiga dan keempat, selepas negara mencapa imuniti berkelompok.—AlHijrah Online

Leave a Reply