JANGKITAN VARIAN DELTA BERBEZA DENGAN WUHAN

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memerlukan masa untuk melandaikan keluk kes jangkitan COVID-19 negara berikutan penularan varian Delta yang lebih dominan dengan kadar kebolehjangkitan lebih pantas.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Penyelidikan dan Sokongan Teknikal), Datuk Dr Hishamshah Mohd Ibrahim berkata kadar kebolehjangkitan membabitkan varian Delta adalah berbeza dengan varian dari Wuhan, China.

Jelasnya hasil penjujukan genom yang dijalankan Institut Kesihatan Nasional (NIH) dan Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) serta agensi lain, pihaknya mendapati jangkitan di Lembah Klang ketika ini membabitkan varian Delta.

Sebelum ini katanya varian yang utama atau strain yang dominan adalah dari Sivagangga dan dapat dikawal.

“Tetapi dengan peralihan varian mutasi baharu ini, kadar kebolehjangkitan antara varian itu berbeza.

“Varian Delta mempunyai kadar kebolehjangkitan yang mengambil masa untuk landai. Jika strain Wuhan yang awal dahulu, kadar kebolehjangkitan kira-kira 2 ke 3 atau 2.5.

“Tetapi apabila kita kata varian Delta, kebolehjangkitan dianggarkan antara 5 ke 8,” katanya dalam sidang media khas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di Putrajaya, hari ini.

Pada masa sama, beliau berkata KKM menganggarkan kes jangkitan akan memuncak pada akhir bulan ini.

Keluk jangkitan dijangka melandai menjelang 31 Oktober jika vaksinasi dos lengkap mencecah 80 peratus.

Tambahnya, penurunan kes mungkin ambil masa sedikit tetapi apa yang dimahukan adalah penurunan dari segi kemasukan pesakit dalam wad unit rawatan rapi (ICU) dan mereka yang meninggal dunia. – AlHijrah Online

Leave a Reply