KURSUS PRAPERKAHWINAN PKPB DIRANGKA: JAKIM

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) kini dalam proses menyiapkan Tatacara Pelaksanaan Kursus Praperkahwinan Islam Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Pasca PKPB.

Ini termasuk penyediaan Mekanisma Pengajaran Modul Bersepadu Kursus Praperkahwinan Islam. 

Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Paimuzi Yahya berkata tatacara itu sebagai panduan kepada JAIN dalam melaksanakan kursus praperkahwinan Islam.

Katanya, kursus praperkahwinan itu bermula daripada kaedah pendaftaran, syarat penganjuran, etika penceramah, urusetia dan peserta, pengambilan sijil kursus praperkahwinan Islam serta lain-lain perkara yang berkaitan. 

“Dalam membuat keputusan mengenai perkara ini, beberapa pertimbangan telah dibuat berdasarkan situasi semasa pandemik Covid-19, iaitu pengurangan interaksi sosial antara peserta dan penceramah, menghadkan pergerakan peserta dan penceramah bagi yang terlibat dalam pelaksanaan kursus secara bersemuka, menghadkan penggunaan data internet bagi yang terlibat dalam pelaksanaan kursus secara dalam talian, penjarakan sosial dan lain-lain aspek keselamatan dan kepentingan kesihatan lain. 

“JAKIM dan JAIN juga akan merujuk Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi mendapatkan pandangan dalam aspek keselamatan dalam penganjurannya kelak,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini. 

Penguat kuasaan PKPB memberi impak kepada pelbagai sektor kehidupan di negara ini termasuklah pelaksanaan Kursus Praperkahwinan Islam yang berjalan sekian lama di seluruh negara dan merupakan keperluan bagi pasangan yang bakal berkahwin.

“Justeru, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) telah mengambil inisiatif bagi membantu pasangan yang hendak berkahwin dalam tempoh PKPB dan pasca PKPB,” katanya.

Maklumat lanjut mengenai pelaksanaan kursus praperkahwinan itu boleh dirujuk kepada Jabatan Agama Islam Negeri masing-masing. – AlHijrah Online

Leave a Reply