LEMBU BERENANG SEBELUM MASUK KANDANG

Tangkap layar proses menurunkan lembu dari kapal ke perkampungan di Zanzibar, Tanzania

TANZANIA: Menjelang Hari Raya Aidiladha tidak lama lagi, umat Islam di seluruh dunia giat melakukan persiapan akhir bagi melaksanakan ibadah korban.

Di negara miskin seperti Tanzania di Timur Afrika mereka mempunyai cabaran tersendiri untuk persiapan ibadah korban terutama memindahkan lembu-lembu dari tanah besar ke kawasan pendalaman di Zanzibar melalui jalan laut.

Kekurangan teknologi dan jeti sempurna menyebabkan lembu-lembu yang dibawa menaiki kapal terpaksa diturunkan di kawasan pesisir dan berenang sendiri ke tepi pantai.

Lembu-lembu tersebut kemudian akan dibawa ke kandang bagi proses kuarantin sebelum ibadah korban dilaksanakan.

Proses menurunkan lembu dari kapal di kawasan itu mengambil masa berjam-jam bermula dari awal pagi hingga tengah hari.

Rakyat di Zanzibar yang kebanyakkan hidup miskin menyebabkan kawasan itu menjadi antara lokasi syarikat EZ Qurban melaksanakan amanah ibadah korban yang diberikan pelanggannya.

Pengurus Ez Qurban, Muhammad Hafeez Firdaus berkata setiap tahun pihaknya akan bersama dengan penduduk di kawasan itu untuk melakukan persiapan pelaksanaan ibadah korban.

“Kita mahu pastikan proses dilaksanakan dengan baik dan amanah peserta korban kami dapat dijalankan sepenuhnya,” katanya kepada TV AlHijrah di Zanzibar.

Saksikan persiapan ibadah korban di Zanzibar, Tanzania dalam program Rehlah Ibrahim yang akan disiarkan 8.30 malam ini di TV AlHijrah.

Rehlah Ibrahim merupakan sebuah program travelog yang membawa kisah dan teladan Nabi Ibrahim.

Orang ramai yang berminat untuk melakukan ibadat korban serendah RM350 sebahagian melalui EZ Qurban boleh layari http://www.ezqurban.org atau hubungi 1-800-885-885 untuk maklumat lanjut. — AlHijrah Online

Leave a Reply