MANGSA LRT DAPAT BANTUAN KHAS RM1,000

KUALA LUMPUR: Kesemua mangsa yang terlibat kemalangan tren Transit Aliran Ringan (LRT) laluan Kelana Jaya berhampiran Kampung Baru semalam akan diberikan bantuan khas RM1,000.

Pengerusi Prasarana Berhad, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berkata, bantuan khas lain akan turut diberikan bagi mangsa yang dimasukkan ke hospital termasuk kos perubatan dan rawatan susulan.

“Bantuan sara hidup juga akan diberikan bagi mereka yang kehilangan pendapatan akibat insiden ini,” katanya.

ARTIKEL BERKAITAN – LRT DIPERCAYAI BERTEMBUNG, PENUMPANG CEDERA

Menurutnya, kejadian tersebut berada di luar jangkaan Prasarana yang mana pertama kali berlaku sepanjang pembukaan perkhidmatan LRT.

“Ini merupakan kali pertama insiden tersebut berlaku, namun saya telah berbincang dengan pihak pengurusan untuk mengambil tindakan termasuk membantu para penumpang yang terjejas,” katanya.

Tajuddin mengesahkan seramai 64 yang cedera dikejarkan ke hospital selepas mengalami kecederaan parah, termasuk tiga mangsa yang diberi bantuan alat pernafasan.

Prasarana memberi jaminan bahawa pihaknya akan bekerjasama sepenuhnya dengan pasukan jawatankuasa siasatan yang diketuai Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan, Datuk Isham Ishak.—AlHijrah Online

One comment

Leave a Reply