NEGARA ISLAM PUNYAI KEBOLEHAN UNTUK BERSAING: TUN M

KUALA LUMPUR: Negara-negara Islam mempunyai kebolehan, kekuatan dan mampu bersaing dengan negara maju yang lain namun tidak mempunyai kemahuan untuk melakukannya, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata perkara itu menyebabkan mereka dilihat lemah dan mengakibatkan umat Islam terus ditindas, dikuasai dan dizalimi oleh orang lain.

“Dengan jumlah 52 negara Islam di dunia ini, tidak ada satu pun dianggap negara maju, apakah ini kerana larangan daripada agama kita supaya kita tidak maju? Apakah ini bermakna bahawa orang beragama Islam tidak maju, tidak dibenarkan maju?

“Saya ingin jelaskan bahawa kita mampu bersaing dengan mereka. Kita sama dengan orang asing ini…daripada segi kebolehan akal fikiran tapi kita tidak gunakan kurniaan Allah SWT itu dengan cara baik.. dengan cara yang membolehkan kita melindungi agama Islam,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-58 Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) kali ke-58 di sini, hari ini.

Mengambil kira senario yang melanda ketika ini, Dr Mahathir berkata adalah amat sedih melihat orang Islam di Myanmar misalnya dihalau keluar dari negara mereka manakala di dunia Arab umat Islam di sana lari daripada negara mereka untuk mendapatkan perlindungan di negara lain.

“…dengan pengakuan bahawa kita tidak mampu pun mentadbir dengan baik negara kita…Ini adalah kesalahan kita kerana kita tidak patuh kepada ajaran agama Islam seperti terdapat dalam Al-Quran. Saya harap kita di sini ambil ingatan,” katanya.

Beliau berkata satu masa dahulu, ada negara Islam yang dianggap maju dan kuat dan tiada siapa pun yang dapat menekan umat Islam ketika itu tetapi senarionya berbeza pada hari ini.

“Apabila hal ini berlaku kita patut tanya kepada diri kita sama ada kita patuh atau tidak dengan ajaran Islam. Ajaran Islam memerlukan kita melengkapkan diri dengan tombak, pemanah namun harini ia tidak boleh digunakan, tidak mampu pertahankan umat Islam.

“Kita perlu ada alatan canggih seperti yang digunakan oleh musuh kita…tapi untuk itu kita tidak ada keupayaan…membina dan membekal diri kita dengan alatan untuk mempertahankan umat Islam…secara langsung kita tidak dapat lindungi umat Islam seperti dikehendaki oleh agama kita,” katanya. — BERNAMA

Leave a Reply