PENGHANTAR MAKANAN DESAK KAJI SEMULA KADAR UPAH

Gambar hiasan.

BUKIT MERTAJAM: Sekumpulan penghantar makanan atau rider sebuah syarikat penghantaran makanan terkenal menggesa syarikat itu menyemak semula kadar upah yang semakin berkurangan sejak beberapa bulan lepas.

Kumpulan terdiri daripada lebih 100 penghantar makanan di Pulau Pinang itu bertindak menghantar memorandum dan surat kepada wakil syarikat itu di Jalan Baru, Perai di sini hari ini.

Wakil kumpulan itu, Mohd Zulhizri Zulkifli, 33, berkata mereka meminta pihak syarikat untuk menyemak semula kadar upah yang diberikan kepada penghantar makanan kerana boleh dikatakan setiap penghantar makanan mendapat kurang RM1,000 hingga RM1,500 sebulan sekarang ini berbanding kadar lama.

“Orang akan nampak kadar baharu itu kecil sahaja kekurangannya kerana sebelum ini kami mendapat RM5 hingga RM7 bagi setiap pesanan berdasarkan jarak perjalanan namun sekarang ini hanya sekitar RM3 lebih sahaja bagi setiap pesanan, tapi sebenarnya ia besar buat kami rider.

“Kalau sebelum ini setiap hari dapat buat 30 pesanan dalam tempoh 10 hingga 12 jam, kami mampu mendapat sehingga RM200 namun sekarang ini nak dapat 30 pesanan perlu bekerja sekurang-kurangnya hingga 15 jam namun hanya peroleh sekitar RM100 lebih sahaja…ia memberi kesan kepada kami, perlu kerja lebih masa namun hasilnya berkurangan,” katanya kepada pemberita selepas menghantar surat bantahan kepada wakil syarikat itu, di sini hari ini.

Mohd Zulhizri berkata pembayaran untuk penghantaran juga tidak seperti yang dijanjikan malah sistem pembayaran yang sering berubah tanpa pemberitahuan maklumat secara terperinci kepada penghantar makanan, turut menimbulkan masalah kepada mereka.

Katanya lebih mengecewakan sistem pengiraan jarak kilometer daripada aplikasi syarikat itu tidak mengikut jarak sebenar yang diperoleh penghantar makanan menerusi kiraan sebenar di Google Maps.

“Sebagai contoh, kalau ikut Google Map iaitu 5.6 kilometer, tetapi mengikut aplikasi syarikat itu menunjukan 2.41 kilometer sahaja, dan bayaran untuk kami menghantar makanan sudah pasti sedikit kerana jarak yang kurang…malah pembayaran dari lokasi semasa ke lokasi kutipan juga sangat sedikit,” katanya.

Beliau berkata kumpulan itu menuntut pembayaran untuk setiap penghantaran mestilah RM5 ke atas dan pihaknya juga berharap pengurusan syarikat itu dapat mengkaji semula isu-isu yang dibangkitkan serta dapat menyelesaikannya secepat mungkin.

“Kami bukan hendak mogok atau boikot tapi kami nak perkara yang dibangkitkan ini dapat diselesaikan secara baik dan segera kerana riders memang mahu terus bekerja namun diberikan jumlah upah yang bersesuaian,” katanya.–AlHijrah Online

Leave a Reply