PERBINCANGAN MEJA BULAT BINCANG ISU KALIMAH ALLAH

KUALA LUMPUR: Satu Perbincangan Meja Bulat diadakan malam tadi bagi membincangkan isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan muslim yang menjadi keresahan ramai.

Perbincangan itu dihadiri Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Menurut Zulkifli, perbincangan tersebut bukan sahaja disertai oleh pakar-pakar perundangan, malah turut disertai oleh wakil daripada Kementerian Dalam Negeri, Jabatan Peguam Negara dan Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang, Jabatan Perdana Menteri yang diyakini mampu mencetuskan buah fikiran dan pandangan yang bernas dan bermanfaat kepada kita semua.

“Bagi pihak kami di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), isu teknikaliti yang sudah melebihi 10 tahun ini diuruskan dengan tersusun dan berhemah.

“Pada 15 Mac, saya turun bertemu NGO PEMBELA bagi mendapatkan buah fikiran berkenaan hal ini. Keesokan harinya, satu perbincangan bersama Panel Pakar Akidah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Penasihat Undang-Undang JAKIM diadakan bagi memperkemas penghujahan sedia ada,” katanya dalam satu hantaran di Facebook rasminya.

May be an image of 2 people

Tambahnya pertemuan bersama para Mufti turut diadakan sebelum ini bagi mencapai kesepakatan dalam isu berkenaan dan resolusi yang diputuskan oleh para Mufti telah diangkat kepada Majlis Raja-Raja dua minggu lalu.

Katanya lagi pelbagai siri penerangan kepada masyarakat awam berhubung isu tersebut diadakan melalui penulisan akhbar, radio dan siaran rancangan di TV Alhijrah serta Facebook live.

Zulkifli berkata beliau juga pernah menghasilkan sebuah buku sekitar tujuh hingga lapan tahun lalu yang mengupas polemik ini dari sudut neraca akidah Islam.

“Sebagaimana kita sedia maklum, KDN dan Kerajaan Malaysia telah memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 15 Mac 2021.

“Semoga natijahnya nanti membawa manfaat yang besar kepada Islam sebagai agama Persekutuan,” katanya.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 10 Mac lepas telah memutuskan, penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah ‘Allah’ termasuk tiga perkataan Arab (Baitullah; Kaabah; Solat) dalam penerbitan agama mereka bagi tujuan pendidikan. — AlHijrah Online

Leave a Reply