PONTENG PUASA: PENIAGA SOROK MAKANAN DALAM TANDAS ELAK JUALAN DIHIDU

BACHOK: Seorang peniaga bertindak menyembunyikan lauk di dalam tandas bagi melindungi kegiatan menjual makanan kepada individu tidak berpuasa.

Kegiatan peniaga di Tangok, Bachok itu terbongkar hasil serbuan Pejabat Agama Jajahan Bachok dan Majlis Daerah Bachok semalam.

Dalam operasi sekitar sekitar jam 10 pagi hingga 12 tengah hari itu, pihak berkuasa turut merampas lebih 20 bungkus nasi berlauk ayam bersama minuman teh o ais.

Pegawai Agama Jajahan Bachok, Suratemi Mat Yusof berkata, operasi itu dilakukan hasil pemantauan pihaknya dan aduan awam yang mendapati pemilik rumah menjual makanan dan minuman kepada individu tidak berpuasa.

Hasil operasi menemukan bungkusan nasi yang disorok dalam mesin basuh bersama ayam yang sudah digoreng serta diperap di dalam tandas.

Turut ditemui, minuman yang siap dibungkus yang disembunyikan di dalam bilik tidur.

Hasil soal siasat, pemilik rumah seorang wanita berusia 40-an mengaku membungkus nasi itu sebelum pembeli yang tidak berpuasa menghubunginya untuk mengambil makanan itu.

Suratemi berkata, wanita berkenaan turut diberi amaran serta akan dipanggil untuk diberi kaunseling supaya tidak menjual makanan kepada individu tidak berpuasa.

Dalam operasi itu, tiada tangkapan dibuat berikutan mereka sempat melarikan diri sebaik menyedari kehadiran pihak berkuasa. – AlHijrah Online

Leave a Reply