’SAYA BUKAN MENCARI KEMENANGAN TAPI REDA ALLAH’

Sumber Gambar: JAKIM

BUTTERWORTH: Penyertaan Muhammad Qayyim Nizar Sarimi, 25, dalam Majlis Tilawah dan Hafazan al-Quran Peringkat Kebangsaan (MTHQK) 2023 bukan untuk mencari kemenangan.

Wakil Kelantan untuk kategori tilawah lelaki itu berkata, beliau menggunakan kemahiran bertarrannumnya untuk mencari reda Allah selain usaha menanam rasa cinta terhadap ayat-ayat Al-Quran kepada penonton.

“Saya tidak pernah meletakkan harapan untuk menang dalam mana-mana pertandingan tilawah yang saya sertai.

“Pesan guru saya untuk meletakkan niat menyertai pertandingan demi mencari reda Allah. Hak untuk menang dan kalah itu adalah milik Allah,” katanya ketika ditemui wartawan Berita AlHijrah di Pusat Konvensyen PICCA, Butterworth Arena, Pulau Pinang.

Bekas johan MTHQK 2020 yang juga Orang Kelainan Upaya (OKU) penglihatan itu berkata ramai peserta yang hebat menyertai MTHQK 2023 tahun ini.

@beritaalhijrah114

“Saya masih seorang yang jahil, masih perlu belajar lebih mendalam lagi.” – Qari OKU penglihatan, Muhammad Qayyim Nizar Sarimi, 25 tahun #MTHQA2023 #majlistilawahalquran #majlistilawahdanhafazanalquran #qayyim #qayyimnizar #alquran #tilawah #orangkurangupaya

♬ original sound – Berita AlHijrah – Berita AlHijrah

Beliau berharap negara ini akan terus melahirkan qari dan qariah yang akan memberi inspirasi kepada ramai untuk mencintai Al-Quran.

Muhammad Qayyim berkata ramai menyifatkannya mempunyai kemahiran tinggi dalam bidang tarrannum, namun beliau merasakan masih banyak lagi yang perlu dipelajarinya.

“Saya masih seorang yang jahil, masih perlu belajar lebih mendalam lagi,” katanya.

Persembahan Muhammad Qayyim yang menggunakan Al-Quran Braille pada malam kedua MTHQK 2023 menarik perhatian dan menyentuh hati ramai orang. — AlHijrah Online

Leave a Reply