“SELESAI SEGERA ISU KEKURANGAN TENAGA KERJA” – PENGGIAT INDUSTRI PELANCONGAN

Gambar hiasan –fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Para penggiat industri pelancongan rata-ratanya bersetuju dengan syor Majlis Pemulihan Negara (MPN) yang menggesa agar rangka penambahbaikan sektor pelancongan negara dilakukan segera.

Ia merangkumi isu-isu termasuk masalah kekurangan tenaga kerja yang menjadi kekangan utama bagi kebanyakan daripada para penggiat industri.

Antara yang menyuarakan pandangan tersebut adalah Pengerusi De Moccis Boutique Hotel, Datuk Abdul Aziz Mat yang merasakan bahawa isu kekurangan tenaga kerja perlu diselesaikan dengan kadar segera.

“Usaha tersebut bukanlah sekadar ‘tangkap muat’ untuk mencari tenaga kerja, namun perlu ditapis dan dilatih terlebih dahulu agar kualiti pekerja sektor tersebut setanding dengan kualiti luar.”

Jelas Abdul Aziz, hal itu penting kerana ia sekaligus dapat menggalakkan lagi kemasukan pelancongan luar dan dalam negara yang berpuas hati dengan perkhidmatan yang ditawarkan.

“Cara dia bukan sahaja utk bekalkan pekerja, tetapi pekerja-pekerja yang berpengetahuan dan berpengalaman. Itu mustahak. Dari segi pihak kerajaan, (perlu) sediakan tenaga kerja yang mahir dan berpengetahuan.

“Tidak boleh ambil yang lepas habis sekolah, terus kerja. Mereka tidak tahu bagaimana hendak mengemas bilik hotel.”

Tambah Abdul Aziz, sekiranya pengambilan pekerja hanya dilakukan sekadar memenuhi kehendak industri, beliau bimbang perkara itu akan melemahkan lagi pelancongan negara meskipun sudah berada di dalam fasa peralihan endemik.

Beliau bagaimanapun berterima kasih di atas keprihatinan kerajaan yang menyalurkan bantuan kepada pemain sektor pelancongan.

“Ia amat membantu penggiat industri dalam melangsungkan perniagaan mereka, bahkan, kami juga bersedia untuk membantu kerajaan sekiranya memerlukan khidmat mereka.”

Sepanjang pandemik COVID-19, kerajaan telah melaksanakan pelbagai inisiatif untuk membantu pemain industri pelancongan daripada terkesan.

Ia termasuk Geran Khas Prihatin bagi pengusaha PMKS, program subsidi upah, selain pelaksanaan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK). – Alhijrah Online

Leave a Reply