SEORANG LAGI PEGAWAI PENJARA POSITIF COVID-19

PULAU PINANG: Seorang lagi pegawai Penjara Seberang Perai disahkan positif COVID-19, yang menjadikan jumlah terkini sebanyak tiga kes.

Pengarah Penjara Seberang Perai, Zulkifli Abdul Manah berkata, pegawai wadar itu antara 14 individu yang positif COVID-19 pada Isnin, yang disahkan positif selepas menjalani saringan namun tidak bergejala.

Pegawai wadar itu bertugas di blok baharu yang menjaga sekumpulan banduan yang dijangkiti COVID-19 sebelum ini.

Menurut Zulkifli, wadar lelaki itu bersama dua lagi pegawai yang positif sebelum ini, sedang menerima rawatan di Hospital Pulau Pinang (HPP).

Katanya pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) juga telah menjalankan ujian saringan COVID-19 ke atas keluarga pegawai yang tinggal di kuarters penjara berhampiran.

Zulkifli berkata semua 384 pegawai dan kakitangan di Penjara Seberang Perai itu telah menjalani ujian saringan COVID-19 kedua hari ini dan keputusan dijangka diketahui dalam masa tiga hari.

Manakala kontak rapat dan penghuni kuarters pula akan menjalani saringan COVID-19 minggu depan, namun bergantung kepada keputusan pihak KKM.

Dalam pada itu, Zulkifli berkata pihaknya akur dan bersedia  sekiranya Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dilaksanakan di situ untuk membendung penularan COVID-19.

Setakat ini Kluster Penjara Seberang Perai mencatatkan 86 kes aktif COVID-19.

Kes aktif pertama dilaporkan di Penjara Reman Pulau Pinang susulan kematian seorang banduan berusia 85 tahun pada 5 Oktober lalu.–AlHijrah Online

Leave a Reply