SOLAT TANPA PENJARAKAN DI WILAYAH PERSEKUTUAN BERMULA 1 APRIL

GAMBAR: AFP

KUALA LUMPUR: Solat berjemaah di semua masjid dan surau di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan dibenar dilaksanakan tanpa penjarakan fizikal atau saf dirapatkan berkuat kuasa 1 April 2022.

Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) Datuk Mohd Ajib Ismail berkata ketetapan baharu itu telah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan selaras dengan pengumuman kerajaan berkaitan Fasa Peralihan Ke Endemik,

Jelas Mohd Ajib jemaah digalakkan membawa sejadah sendiri dan kehadiran ke masjid dan surau dibenarkan tanpa had umur kepada yang telah menerima vaksinasi COVID-19.

Selain kebenaran solat tanpa penjarakan, JAWI turut mengumumkan beberapa ketetapan baharu berhubung aktiviti pengimarahan di masjid dan surau pada bulan Ramadan.

“Masjid dan surau dibenarkan untuk melaksanakan Solat Sunat Tarawih 20 rakaat pada bulan Ramadan. Manakala Qiamullail dibenarkan untuk diadakan di masjid dan surau mulai tengah malam.

“Majlis berbuka puasa, moreh dan sahur dibenarkan untuk diadakan di masjid dan surau dan makanan digalakkan untuk disediakan secara berbungkus,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohd Ajib berkata turut dibenarkan aktiviti tadarus al-Quran di masjid dan surau serta boleh dilaksanakan pada mana-mana waktu yang bersesuaian dalam bentuk kumpulan kecil.

Ujar beliau semua kebenaran tersebut adalah tertakluk kepada Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan selaras dengan nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Semoga lebih ramai jemaah dapat mengimarahkan masjid dan surau di Wilayah-Wilayah Persekutuan dan terus bermunajat dan berdoa agar penularan wabak COVID-19 segera dibendung serta negara Malaysia sentiasa mendapat perlindungan dan kesejahteraan daripada Allah SWT,” katanya. – AlHijrah Online

Leave a Reply