TABUNG ‘DI SEBALIK PINTU’ EDISI RAMADAN: BANTUAN PERUMAHAN ASNAF

KUALA LUMPUR: Simpati dengan nasib golongan asnaf yang menjalani Ramadan dalam keadaan rumahnya serba ‘uzur’, Muslim Volunteer Malaysia (MVM) melancarkan kempen Tabung ‘Di Sebalik Pintu’ Edisi Ramadan: Bantuan Perumahan Asnaf. 

Ketua Pegawai Eksekutif MVM, Mohd Fauzan Abd Sukor berkata, secara umumnya, projek ‘Di Sebalik Pintu’ merupakan satu usaha MVM membantu mana-mana kediaman asnaf yang sudah uzur untuk dibina dan dibaiki semula. 

Katanya juga projek itu bagi memastikan golongan asnaf dapat menjalani kehidupan dengan lebih selesa. 

“Dalam inisiatif ini, terdapat tiga jenis bantuan yang disalurkan kepada mereka yang berkenaan, iaitu pembinaan dan renovasi kediaman, baik pulih kerosakan kediaman serta dekorasi rumah. 

“Bagi mencapai matlamat usaha murni ini, sasaran kutipan awam yang disasarkan MVM adalah sejumlah RM150,000 keseluruhannya, di mana kos peruntukan pembinaan bagi sebuah rumah adalah beranggaran kira-kira RM25,000,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

KEDIAMAN ASNAF TERPILIH SEBELUM DIBAIK PULIH.
KEDIAMAN ASNAF TERPILIH SELEPAS DIBAIK PULIH.
KEDIAMAN ASNAF TERPILIH SELEPAS DIBAIK PULIH.

MVM kata beliau berhasrat untuk membantu mana-mana kediaman asnaf yang dikenal pasti uzur dan perlu dibaik pulih di seluruh negara tidak kira di bandar atau di desa.

Mohd Fauzan berkata, atas nama kemanusiaan projek ‘Di Sebalik Pintu’ terbuka untuk semua lapisan bangsa dan agama. 

“Tanpa mengenal beza warna kulit dan bahasa, MVM sentiasa mengutamakan nilai keharmonian atas nama kemanusiaan. 

“Untuk rekod, sudah dua buah rumah asnaf yang telah berjaya dibina semula dan dibaik pulih kembali melalui projek ‘Di Sebalik Pintu’ sebelum ini, iaitu di Kuala Tahan, Pahang (siap sepenuhnya) dan di Tanah Merah, Kelantan (dalam proses pembinaan),” katanya.

Justeru bagi memanfaatkan kesucian Ramadan ini, MVM tekad untuk mencari enam buah rumah asnaf lagi untuk dibantu. 

Orang ramai yang berminat untuk menyokong usahaa MVM ini boleh menyalurkan bantuan melalui pautan https://donation.mvm.org.my/donations/tabung-di-sebalik-pintu-mvm-2021-april-bantuan-perumahan-asnaf/.

Sebarang maklumat lanjut, boleh layari Facebook Muslim Volunteer Malaysia dan Instagram @muslimvolunteermalaysia serta boleh hubungi wakil MVM di talian 012-235 6854. — AlHijrah Online

Leave a Reply