TERENGGANU JOHAN SUKAN SEKOLAH-SEKOLAH AGAMA 2023

KUANTAN: Kontinjen Negeri Terengganu muncul johan keseluruhan Kejohanan Sukan Sekolah-Sekolah Menengah Agama Malaysia (KESSUMA) peringkat kebangsaan kali ke-22 tahun 2023.

Kejohanan bermula 4 hingga 8 september 2023 bertempat di Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Universiti Islam Antarabangsa Kuantan, Pahang.

Tahun ini, KESSUMA yang merupakan program tahunan anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menghimpunkan kontinjen dari 12 buah negeri membabitkan lebih 2,300 peserta.

JAKIM dalam catatan di Facebook memaklumkan, objektif program KESSUMA adalah untuk menerapkan nilai kesejahteraan dan kemuafakatan serta silaturahim antara pasukan sekolah-sekolah agama.

“Ia juga sebagai medan melahirkan pelajar-pelajar yang cergas fizikal dan cergas minda serta meningkatkan semangat kesukanan seterusnya melahirkan jaguh- jaguh sukan yang hebat di negara kita.

“Di samping itu, KESSUMA juga bertujuan menyantuni dan mengiktiraf kerjasama strategik antara JAKIM sebagai agensi yang bertanggungjawab dalam melaksana di peringkat kebangsaan sebagai lanjutan pertandingan di peringkat negeri,” kata JAKIM.

Menurut JAKIM peserta KESSUMA terdiri daripada pelajar-pelajar program KAFA dan Sekolah-Sekolah Menengah Agama yang bernaung di bawah Jawatankuasa Penyelarasan Pendidikan Islam Kebangsaan (JPPIK).

Majlis Penutupan KESSUMA berlangsung malam semalam dengan dihadiri Exco Komunikasi Dan Multimedia, Belia, Sukan Dan Badan-Badan Bukan Kerajaan Negeri Pahang Fadzli Mohd Kamal, Ketua Pengarah JAKIM Datuk Hakimah Mohd Yusoff dan Pengarah Jabatan Agama Islam Negeri Pahang Datuk Dr Zulkifle Ali Al-Hafiz. – AlHijrah Online

Leave a Reply