TIDAK HALANG KARIKATUR HINA NABI MUHAMMAD, PERANCIS DILABEL CEROBOH KEBEBASAN DAN HAK ASASI UMAT ISLAM

GAMBAR ARKIB IHSAN FB USTAZ MARZUK SHAARY

PUTRAJAYA: Tindakan Perancis yang tidak menghalang penyebaran karikatur menghina Nabi Muhammad SAW dilihat satu bentuk tindakan pencerobohan terhadap kebebasan dan hak asasi umat Islam.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Ahmad Marzuk Shaary menegaskan umat Islam secara amnya mempunyai hak untuk mempertahankan Rasulullah SAW.

“Soal kebebasan, soal hak asasi manusia ini, Islam pun mendukung tetapi perlu difahami apabila membenarkan penghinaan sebegitu rupa kepada Nabi Muhammad SAW, bermakna dia telah menceroboh hak kebebasan orang lain.

“Jadi dalam memperjuangkan hak asasi manusia, tanpa sedar dia telah menceroboh kebebasan orang Islam untuk mencintai dan mempertahankan Nabi SAW,” katanya ketika ditemui AlHijrah Online hari ini.

Dalam pada itu Ahmad Marzuk menjelaskan tiada halangan untuk beberapa pertubuhan bukan kerajaan dan pertubuhan Islam untuk memboikot barangan dari Perancis sekiranya tindakan tersebut mampu memberi pengajaran seterusnya menghentikan tindakan tidak bertanggungjawab kerajaan pimpinan Presiden Emmanuel Macron terhadap isu ini.

Macron baru-baru ini mencetuskan kemarahan dunia Islam apabila mendakwa umat agama suci itu sebagai penganut fahaman pemisah dan menyifatkan Islam sebagai agama krisis di seluruh dunia.

Kenyataan tidak bertanggungjawab itu berlaku selepas provokasi majalah satira Charlie Hebdo, yang menyiarkan karikatur anti-Islam, sekaligus mencetuskan lagi kemarahan umat Islam seluruh dunia.

GAMBAR OLEH ALTAN / AFP
GAMBAR OLEH Khalil MAZRAAWI / AFP

Akibat kenyataan Macron itu beberapa pasar raya di Kuwait, Jordan dan Qatar kini memboikot produk keluaran Perancis. — AlHijrah Online

Leave a Reply