TIDAK SAH BERWUDUK GUNA TISU BASAH

KUALA LUMPUR: Hukum berwuduk dengan menggunakan tisu basah adalah tidak sah.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, penggunaan tisu basah untuk berwuduk tidak memenuhi syarat sah wuduk iaitu menggunakan air mutlak dan mengalirkan air pada anggota wuduk yang dibasuh.

Beliau yang juga bekas Mufti Wilayah Persekutuan menjelaskan, air atau kandungan yang terdapat dalam tisu basah bukan lagi air mutlak kerana ia telah bercampur dengan bahan-bahan lain seperti alkohol, detergen yang bercampur dengan agen pelembap, pewangi dan pengawet.

“Antara syarat sah wuduk ialah menggunakan air yang suci lagi menyucikan iaitu air mutlak kerana hadas tidak akan terangkat melainkan dengan hanya air mutlak. Dalam bahasa mudahnya, air mutlak ialah air yang kekal dengan sifat asal kejadiannya yang telah dijadikan Allah SWT.

“Selain itu, di antara syarat sah wuduk juga ialah mengalirkan air pada anggota wuduk yang dibasuh dan tidak cukup dengan hanya sekadar menyapu air pada anggota tersebut tanpa mengalirkannya kerana ia tidak dinamakan sebagai basuhan,” katanya menerusi portalnya, Maktabah Al-Bakri.

Justeru katanya pendapat yang lebih selamat dan ihtiyat, tidak diharuskan penggunaan tisu basah untuk berwuduk sebagai gantian daripada air.–AlHijrah Online

Artikel asal: Berwuduk dengan Tisu Basah (Wet Wipe)

Leave a Reply