ULAMA TERKENAL KEDAH SERU UMAT ISLAM SOKONG USAHA KERAJAAN TANGANI COVID-19

KUALA LUMPUR: Ulama terkenal Kedah, Syeikh Muhd Zainul Asri Mohd Ramli menyeru seluruh umat Islam menyokong usaha kerajaan dalam Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

Sebelum ini, beliau disifatkan berpendirian tidak menyokong pengambilan suntikan vaksin melalui ceramah-ceramahnya yang tular di dalam media sosial.

Bagaimanapun, pendakwah tersebut menarik balik pendirian itu dan menyeru untuk bersama dengan kerajaan dalam usaha menentang wabak COVID-19.

“Hari ini saya nampak kita kena bersama dengan kerajaan, sebab saya fikir balik, kerajaan bertindak dan bertanggungjawab atas semua (masalah).

“Sebab kaedahnya, kerajaan mentadbir rakyat mengikut kemaslahatan, kita tidak tahu kemaslahatan kerajaan.

“Kadang-kadang kerajaan cerita yang zahir (luaran) sahaja, tetapi yang batin atau sebaliknya kita tidak tahu,” katanya.

Beliau turut menzahirkan rasa kasihan kepada rakyat Malaysia terutama orang tua dan kanak-kanak yang terpaksa kuarantin.

Dalam masa yang sama, beliau turut menyokong keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan bahawa hukum pengambilan vaksin adalah harus.

“Saya bersama dengan fatwa itu, perkara itu telah disidangkan oleh mereka diberi autoriti untuk memfatwa.

“Kalau mereka sudah memberi fatwa, tidak timbul soal berdosa kerana hukum yang diberi kerajaan adalah hukum syarak.

“Kita tidak boleh kata kerajaan berdosa, bila kerajaan meletakkan sesuatu hukum, maka ia sudah dikira hukum agama,” katanya.

Sheikh Muhd Zainul Asri mengajak semua untuk berfikir secara waras serta mengharap bantuan Allah bagi menangani penularan wabak COVID-19 di Malaysia.—AlHijrah Online

Leave a Reply