WASPADA, PUTING BELIUNG DIRAMAL BERLAKU DI NEGERI PANTAI BARAT SEMENANJUNG

Tangkap layar tragedi puting beliung di Perak, Ahad lepas.

KUALA LUMPUR: Fenomena puting beliung yang berlaku di Perak pada Ahad, dijangka akan berlaku di beberapa lokasi di negeri Pantai Barat Semenanjung serta Sabah dan Sarawak.

Pengarah Kanan Pusat Instrumentasi Meteorologi dan Sains Atmosfera Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Ambun Dindang berkata, ramalan tersebut turut melibatkan negeri Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Melaka dan Negeri Sembilan.

“Kita dapati kebanyakan (puting beliung) berlaku di sebelah negeri-negeri di Pantai Barat Semenanjung, dan tidak lupa juga di Sabah dan Sarawak, yang juga pernah melaporkan kejadian seumpama itu.

“Kebanyakan (yang akan berlaku) di kawasan di persisiran pantai seperti Bintulu, Miri dan Perairan Labuan dan Pantai Barat Sabah. Itu kawasan yang sudah melaporkan kejadian puting beliung dan kawasan ini akan sentiasa berlaku, bila keadaan cuaca sesuai (kehadiran awan kumulonimbus),” katanya seperti dilapor BERNAMA.

Ratusan rumah di beberapa kawasan di Ipoh, Perak mengalami kerosakan akibat angin ribut dan puting beliung, pada Ahad lalu.

Ambun mengulas, faktor berlakunya kejadian ini disebabkan kehadiran awan kumulonimbus yang besar menyebabkan perolakan yang kuat dalam awan tersebut, seterusnya membentuk corong awan di dasar awan tersebut.

Ujarnya lagi, amat sukar MetMalaysia untuk meramal kejadian puting beliung di Malaysia kerana ia berlaku pada skala yang kecil dengan jangka hayat yang pendek.

“Puting beliung sebesar ini dia sekejap sahaja, paling lama pun sejam dia berlaku. Jadi tempoh untuk memantau kejadian ini agak singkat, sebab itu dia agak sukar untuk diramal, tapi kita melihat pembentukan awan kumulonimbus dengan menggunakan imej radar kita yang ada di seluruh Malaysia” katanya.

Menurutnya, antara tanda awal akan berlakunya puting beliung ialah pembentukan awan yang besar dan dasar awan yang gelap serta corong awan yang menjulur ke bawah.

Orang ramai dinasihati untuk sentiasa berwaspada sekiranya berlaku puting beliung, selain elakkan mendekati kawasan tersebut dan mencari perlindungan di tempat selamat.–AlHijrah Online

Leave a Reply