11 AKTIVITI EKONOMI DIBENARKAN KEMBALI BEROPERASI DALAM FASA 1 PPN

KUALA LUMPUR: Kerajaan hari ini mengumumkan kemudahan dalam sektor perdagangan dan pengedaran melibatkan 11 jenis aktiviti ekonomi yang akan dibenarkan kembali beroperasi dalam Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula 16 Ogos 2021.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata individu yang ingin memanfaatkan kemudahan tersebut mestilah telah menerima vaksinasi lengkap.

“Setelah mengambil kira data penilaian risiko yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dan setelah berbincang dengan semua pemegang taruh dalam sektor-sektor berkepentingan, Kerajaan bersetuju memberikan kemudahan dalam sektor perdagangan dan pengedaran berkuatkuasa 16 Ogos 2021.

“11 jenis aktiviti ekonomi yang akan dibenarkan kembali beroperasi di dalam Fasa 1 ialah kedai cuci kereta; kedai elektrik dan elektronik; kedai barangan rumah dan peralatan dapur; kedai perabot; kedai peralatan sukan; dan kedai aksesori kereta.

“Selain itu turut dibenarkan pusat pengedaran dan jualan kereta; pasar pagi dan pasar tani sahaja; kedai pakaian, fesyen dan aksesori; kedai barang kemas; dan kedai gunting rambut serta pusat atau salun kecantikan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Tegas Muhyiddin bagi kedai pakaian, fesyen dan aksesori; kedai barang kemas; serta kedai gunting rambut dan pusat atau salun kecantikan, terdapat prosedur operasi standard (SOP) kesihatan tambahan yang mesti dipatuhi seperti memakai sarung tangan, menghadkan masa urusan antara pekerja dan pelanggan serta tidak membenarkan penggunaan ‘fitting room’.

Tambanya pemilik premis yang tersenarai dalam perniagaan boleh beroperasi semula ini juga perlu memastikan pelanggan yang memasuki premis mesti menunjukkan sijil digital vaksinasi COVID-19 bagi membuktikan individu tersebut telah menerima vaksinasi lengkap.

“Sekali lagi diingatkan, maksud vaksinasi lengkap ialah 14 hari selepas tarikh suntikan dos kedua bagi vaksin jenis dua dos, dan 28 hari selepas tarikh suntikan bagi vaksin jenis satu dos,” katanya.

Menurut Muhyiddin kerajaan melihat amat penting untuk sektor ekonomi kembali dibuka secara berperingkat kerana jika tidak dimulakan sekarang, kesannya terutama terhadap pengusaha perniagaan dan pekerja-pekerja mereka akan semakin parah. – AlHijrah Online

Leave a Reply