394,000 PEMINJAM DITAWARKAN PENJADUALAN SEMULA PINJAMAN OLEH PIHAK BANK

KUALA LUMPUR: Sejumlah 394,000 ribu peminjam ditawarkan penstrukturan dan penjadualan semula pinjaman perbankan menerusi bantuan bersasar.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz berkata, daripada jumlah itu, 75,000 peminjam terdiri daripada pengusaha industri kecil dan sederhana (IKS).

“Sehingga kini, bank-bank telah menghubungi lebih daripada 394,000 peminjam untuk menawarkan penstrukturan dan penjadualan semula bagi membantu para peminjam yang masih terjejas.

“Daripada jumlah berkenaan, sebanyak 75,000 peminjam PKS telah dihubungi,” katanya.

Tambahnya, antara bantuan bersasar yang ditawarkan termasuk pemanjangan tempoh pinjaman, pengubahan terma pinjaman pada kadar faedah yang lebih rendah dan pelepasan lain yang bersesuaian.

Sementara itu bagi pemegang kad kredit, bank menawarkan penukaran baki tertunggak kad kredit kepada pinjaman berjangka untuk tempoh sehingga 3 tahun dengan kadar faedah yang lebih rendah.

Sehingga kini, lebih 7.7 juta rakyat atau 93 peratus daripada peminjam individu sedang memanfaatkan moratorium pinjaman yang dijadualkan berakhir September depan. — AlHijrah Online / Abdul Hakim Hassan

Leave a Reply