AGONG TITAH PARLIMEN BERSIDANG SEBELUM 1 OGOS 2021

KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah agar persidangan Parlimen perlu diadakan sebelum 1 Ogos 2021.

Perkara itu dimaklumkan menerusi kenyataan bersama Yang di-Pertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim dan Yang di-Pertua Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun yang menghadap Al-Sultan Abdullah semalam.

“Kedua-dua Yang di-Pertua Dewan Negara dan Dewan Rakyat serta timbalan-timbalan Yang di-Pertua Dewan Negara dan Dewan Rakyat menjunjung titah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan telah menyatakan komitmen dan kesediaan penuh Parlimen Malaysia untuk mengadakan persidangan Parlimen seperti yang dititahkan Baginda Tuanku.

“Titah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong juga telah dimaklumkan kepada Perdana Menteri dan adalah dicadangkan kepada Perdana Menteri agar satu persidangan khas diadakan sebelum 1 Ogos 2021 mengikut peruntukan undang-undang sedia ada,” kata kenyataan bersama tersebut.

Semalam Al-Sultan Abdullah berkenan menerima menghadap Yang Dipertua Dewan Negara dan Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Susulan majlis itu, Istana Negara dalam kenyataan semalam memaklumkan Al-Sultan Abdullah menzahirkan pandangan bahawa persidangan Parlimen perlu diadakan secepat mungkin dengan mengikut garis panduan dan prosedur operasi standard (SOP) COVID-19 . – AlHijrah Online

Leave a Reply