BERSANGKA BAIK IBU BAPA HANTAR ANAK KE PUSAT TAHFIZ: MUFTI KELANTAN

SHAH ALAM: Masyarakat perlu bersangka baik dengan tindakan segelintir ibu bapa menghantar anak mereka ke pusat tahfiz.

Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad berkata, tanggapan ibu bapa yang menghantar anak-anak di pusat tahfiz sebagai eskapisme adalah tidak sepatutnya.

“Mungkin ibu bapa yang menghantar anak itu memang mahu anaknya mendapat pendidikan yang terbaik daripada segi kerohanian dan berjaya mendalami ilmu al-Quran.

“Saya juga melihat kesedaran ke arah mendidik anak-anak untuk mendapatkan pendidikan agama dalam kalangan masyarakat tinggi termasuk hantar anak-anak ke pusat tahfiz dari kecil lagi semata-mata untuk anaknya menghafaz al-Quran,” katanya.

Beliau mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa yang menegaskan bahawa ada ibu bapa salah faham dengan konsep pusat tahfiz, seolah-olah menjadikannya sebagai pusat pembuangan.

Mohamad Shukri berkata, beliau tidak nampak pusat tahfiz sebagai tempat ‘pembuangan’ sebaliknya niat baik ibu bapa perlu dihargai.

“Jika kita melihat pusat tahfiz sebagai tempat ‘pembuangan’ bermaksud melihatnya secara negatif dan dengan apa yang berlaku kita tidak seharusnya membuat tanggapan secara menyeluruh,” katanya.

Beliau turut menasihatkan ibu bapa berhati-hati memilih pusat tahfiz yang benar-benar ada kawalan, berdisiplin dan berkualiti. — SINAR HARIAN

Leave a Reply