BUKIT AMAN SIASAT LELAKI IMAMKAN BACAAN DOA PADA UPACARA AGAMA LAIN

Tangkap layar daripada video tular di Facebook.

KUALA LUMPUR: Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah memulakan siasatan berhubung video tular memaparkan seorang lelaki dipercayai beragama Islam yang mengimamkan bacaan doa pada satu majlis yang disertai upacara keagamaan lain.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Allaudeen Abdul Majid berkata siasatan dijalankan setelah satu laporan diterima pihaknya pada Selasa lepas, beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut bagi menjamin kelancaran siasatan unit berkenaan. 

“Saya tidak mahu membuat kenyataan awal sebab USJT yang siasat. Mereka akan mengeluarkan sebarang maklumat (berhubung siasatan),” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur di sini hari ini. 

Beliau turut menasihati orang awam agar tidak terlalu pantas membuat andaian dan menyebarkan sesuatu perkara tanpa mengetahui kebenaran di sebalik sesuatu kejadian serta menyemak dahulu kerana apabila tular, kesannya adalah besar dan sukar ditarik balik.

Terdahulu, insiden yang dikongsi melalui video berdurasi kira-kira 57 minit itu dikatakan berlaku ketika majlis pecah tanah bangunan baharu sebuah parti politik di ibu negara dan menimbulkan pelbagai reaksi netizen.

Sementara itu, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menerusi sebuah kenyataan pada Rabu lepas turut memaklumkan akan menjalankan siasatan lanjut berhubung video tular berkenaan.

Pada masa sama, Allaudeen berkata Dewan Bandaraya Kuala Lumpur telah mengambil tindakan menutup premis menjual pakaian di Bukit Bintang, di sini yang menganjurkan acara tarian gelek “separuh bogel” yang tular menerusi media sosial baru-baru ini. — AlHijrah Online

Leave a Reply