DULU KEDAI TERBAKAR, KINI DILANDA RIBUT PULA

Keadaan premis perniagaan dan kediaman yang rosak selepas dilanda ribut semasa tinjauan di Kampung Undang, Bukit Payong. –fotoBERNAMA

MARANG: Seorang pengusaha kedai runcit menerima ujian berganda apabila pembinaan semula premis perniagaannya yang terbakar pada September lalu musnah dilanda ribut pula di Kampung Undang, Marang semalam.

Rangka bumbung kedai runcit yang baru siap dipasang Khamis minggu lalu diterbangkan angin kencang dalam kejadian ribut bersama hujan lebat pada pukul 2.40 petang itu.

Baharuddin Ismail, 65, berkata, dia kerugian hampir RM70,000 apabila kedai runcitnya musnah dalam kebakaran disebabkan litar pintas pada pertengahan September lalu.

Tambahnya, dia membina semula kedai runcit terbabit dengan kos kira-kira RM15,000 namun tidak menyangka akan ditimpa musibah buat kali kedua.

“Dua kali ribut kuat datang,lebih kurang 10 ke 15 minit macam tu, bumbung habis tercabut. Bumbung baru siap pasang Khamis lepas,” katanya.

Baharuddin berkata, dia kini sudah buntu untuk bangkit semula sedangkan kedai runcit berkenaan merupakan mata pencarian utamanya.

Walau bagaimanapun, dia yang mempunyai seorang anak dalam kalangan orang kelainan upaya (OKU) redha dengan ujian Allah dan percaya rezeki akan digantikan dengan lebih baik kelak.

Seorang warga emas, Minah Mat Ali, 69, pula pasrah apabila hampir kesemua atap bumbungnya diterbangkan ribut dalam kejadian itu.

Minah memberitahu tidak sempat berbuat apa-apa selain berlari menyelamatkan diri keluar rumah bersama anak lelakinya, Jamsari Mohamad, 43.

Minah berkata, ini adalah kali pertama rumahnya dilanda ribut setelah hampir 40 tahun menghuninya.

Seorang lagi mangsa ribut, Rosmawati Mohd. Saffi, 46, pula berkata, banyak barang jualan basah setelah sebahagian atap kedai runcitnya turut diterbangkan ribut.

Rosmawati yang merupakan guru Kelas Asas Fardu Ain (KAFA) berkata, sewaktu kejadian, dia sedang mengajar sebelum dihubungi anak perempuannya berusia 18 tahun yang memaklumkan kejadian ribut berkenaan sambil menangis ketakutan.

“Anak saya telefon saya dalam ketakutan, dia kata ada angin kuat, atap kedai terbang dan barang kedai sudah basah,”

“Ketika keluar memang ribut kuat dan hujan lebat, tetapi saya gagahkan juga kerana bimbang keselamatan anak perempuan, yang seorang diri di kedai,” katanya.

Rosmawati berkata ketika tiba di kedai, hujan masih lebat dan beberapa penduduk kampung tumpang berteduh di kedainya mencari perlindungan.

Dalam pada itu, dianggarkan lebih 25 premis perniagaan termasuk kediaman penduduk rosak akibat ribut yang melanda di kampung terbabit. –AlHijrah Online

Leave a Reply