GANGGUAN LRT: PAMPASAN DALAM BENTUK PELANJUTAN TEMPOH SAH LAKU PAS

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong menunjukkan laporan kegagalan pusat kawalan perkhidmatan LRT selepas mengadakan sidang media mengenai gangguan perkhidmatan LRT Laluan Kelana Jaya yang tergendala akibat masalah sistem pemanduan automatik di Kompleks Rapid Rail Lembah Subang hari ini. — fotoBERNAMA

PETALING JAYA: Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana) akan memberi pampasan kepada pengguna transit aliran ringan (LRT) yang terjejas akibat gangguan perkhidmatan dengan melanjutkan tempoh sah laku pas, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata lanjutan tempoh sah laku pas itu seperti My50, iaitu pas tanpa had untuk pengguna perkhidmatan Rapid KL, akan bergantung kepada pihak pengurusan Prasarana.

“Kami melihat tidak adil jika seminggu tidak boleh guna (LRT) tetapi tetap membayar. Tempoh sah laku akan dilanjutkan, berapa lama bergantung kepada pengurusan Prasarana.

“Saya telah dapat kepastian daripada Prasarana, itu yang akan dilakukan,” katanya dalam sidang media berhubung isu gangguan perkhidmatan LRT laluan Kelana Jaya, di sini hari ini.

Prasarana telah mengumumkan 16 stesen LRT dari Kelana Jaya hingga Stesen Ampang Park digantung operasi selama tujuh hari bermula 9 Nov lepas ekoran gangguan sistem. –AlHijrah Online

Leave a Reply