GUNA SALURAN BETUL UNTUK BERKAHWIN – RAJA MUDA PERLIS

KANGAR: Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail menyeru agar pasangan yang ingin berkahwin menggunakan saluran yang betul bagi mendirikan rumah tangga.

Baginda bertitah perkahwinan yang teratur dan mengikut undang-undang akan menjadikan sesebuah keluarga hidup aman dan harmoni.

“Ini juga menjadi penyumbang kepada faktor kebahagiaan sesebuah rumah tangga,” titah baginda dalam kenyataan dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) hari ini.

Baginda bertitah sejak kebelakangan ini ketika negara dalam fasa peralihan ke endemik, terdapat banyak isu kekeluargaan hingga menyebabkan peningkatan kes perceraian.

Justeru, baginda yang juga  Yang DiPertua MAIPs menyarankan supaya pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Perlis (JAIPs) menempatkan pegawai khususnya dari bidang kaunseling kekeluargaan untuk membantu institusi kekeluargaan menjadi lebih baik dan mengurangkan kadar perceraian di negeri itu.

Tuanku Syed Faizuddin bertitah demikian ketika berangkat merasmikan dan mengurniakan tauliah-taukiah di Muzakarah Penolong Pendaftar Perkahwinan Orang Islam Negeri Perlis 2022 di Mes Pegawai Kanan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) semalam.

Keberangkatan tiba baginda disambut oleh Pemangku Pengarah JAIPs, Muhammad Hafeez Abu Seman.–AlHijrah Online

Leave a Reply