JAWI FOOD BANK TERIMA SUMBANGAN RM100,000 DARIPADA KEDUTAAN CHINA

PUTRAJAYA: JAWI Food Bank program untuk membantu golongan yang terkesan akibat Covid-19 menerima sumbangan RM100,000 daripada Kedutaan Republik Rakyat China di Malaysia.

Dana tersebut bertujuan menjayakan misi bantuan Musaadah Covid-19 melalui program JAWI Food Bank yang memberikan manfaat kepada penerima dari pelbagai golongan masyarakat di Wilayah Persekutuan seperti frontliner kesihatan dan keselamatan, B40, peniaga kecil, mualaf, ibu tunggal, pemandu teksi dan bas sekolah, pemandu p-hailing dan e-hailing, warga emas dan OKU serta gelandangan dan bukan Islam.

Sumbangan disampaikan Duta Besar Republik Rakyat China di Malaysia, Ouyang Yujing kepada Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Datuk Mohd Ajib Ismail dan disaksikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Idris Ahmad di Kompleks Islam Putrajaya hari ini.

Ia merupakan kali ketiga Kedutaan Republik Rakyat China di Malaysia memberi sumbangan kepada JAWI Food Bank sejak 2020.

Sehingga kini JAWI Food Bank dengan kerjasama rakan strategik telah mengagihkan sumbangan bantuan barangan keperluan asas seperti beras, minyak masak, gula dan tepung bernilai RM 4.8 juta kepada golongan yang terkesan dan memerlukan semenjak pandemik melanda negara khususnya di Wilayah Persekutuan.

Bantuan yang berpusat di Kompleks Pusat Islam Kuala Lumpur tersebut menyediakan perkhidmatan secara ‘walk in’ serta dihantar terus kepada penerima. — AlHijrah Online

Leave a Reply