JUNJUNG TITAH SULTAN JOHOR, HENTI USAHA GUGAT KESTABILAN POLITIK – WADAH

Gambar fail. – AFP

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia khususnya ahli politik perlu menghentikan usaha menggugat kestabilan politik serta gerakan menjatuhkan kerajaan sedia ada.

Presiden Wadah Pencerdasan Umat (WADAH) Datuk Ahmad Azam Abd Rahman berkata, titah Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar yang menyuarakan kebimbangan berhubung isu tersebut hendaklah dijunjung demi kesejahteraan negara.

“Kerajaan Perpaduan telah pun dibentuk, dan diperkenankan oleh Majlis Raja-Raja Melayu dengan mandat yang diberikan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri ke-10.

“Parlimen telah pun bersidang, undi majoriti terhadap Perdana Menteri sudah pun diabsahkan di Dewan Rakyat, manakala Belanjawan 2023 juga telah diluluskan.

“Sejak awal penubuhannya Kerajaan Perpaduan sudah pun memulakan langkah memulihkan ekonomi negara, menstabilkan politik nasional dan memantapkan integrasi negara ke dalam arus ekonomi antarabangsa,” kata Ahmad Azam.

Berdasarkan perkara itu, WADAH mengajak rakyat Malaysia agar terus mendokong usaha dan aspirasi Kerajaan Perpaduan.

Tambah Ahmad Azam, gagasan Malaysia Madani adalah tonggak awal untuk memantapkan proses reformasi memulihkan institusi-institusi penting negara bagi membina kemakmuran rakyat dan mengembalikan negara kepada trajektori pembangunan yang jauh lebih unggul dan bermakna.

“Usaha-usaha inilah yang wajar didokong semua pihak, dengan gandingan mantap setiap lapisan masyarakat, dengan kerjasama erat Kerajaan Perpaduan dan Kerajaan-Kerajaan Negeri, antara mereka yang memimpin dan yang terpimpin, termasuk juga kepimpinan pembangkang,” katanya.

Rabu lalu, Sultan Johor menyuarakan kebimbangan susulan desas-desus berhubung isu kestabilan kerajaan yang terus kedengaran meskipun sudah enam bulan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) berlalu.

Sultan Ibrahim menitahkan supaya rakyat, ekonomi, kesejahteraan dan kemakmuran negara seharusnya perlu diutamakan. – AlHijrah Online

Leave a Reply