KERAJAAN SEDIA RUNDING HARGA DI KAMPUNG BARU

KUALA LUMPUR: Kerajaan sedia berunding menawarkan harga lebih tinggi di antara dua hingga lima peratus bagi mengambil alih dan membangunkan tanah di Kampung Baru berbanding harga tawaran RM850 sekaki persegi seperti diumumkan semalam.

Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad berkata, beliau akan bertemu dengan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bagi memuktamadkan harga ditawarkan kerajaan bagi membangunkan kawasan itu.

“Kita boleh bincang sebab semalam dia orang (penduduk) dah minta (kajian semula harga tawaran). Saya akan jumpa dengan Tun Mahathir berhubung perkara ini,” katanya selepas Majlis Penyerahan Kunci Unit Residensi Wangsa Mas di Wangsa Maju di sini hari ini.

Beliau ditanya pemberita mengenai gesaan Datuk Seri Najib Razak supaya penduduk tidak mudah terpedaya dengan pengumumannya semalam berhubung tawaran kerajaan untuk membeli tanah di Kampung Baru pada harga RM850 sekaki persegi.

Bekas Perdana Menteri itu mempersoalkan nilai tawaran kerajaan dengan mendakwa harga tanah di kawasan Menara Berkembar Kuala Lumpur (KLCC) mencecah RM3,000 bagi sekaki persegi.

Khalid bagaimanapun mendedahkan bahawa tawaran harga kerajaan terdahulu yang diterajui Barisan Nasional (BN) di bawah pimpinan Najib adalah lebih rendah iaitu sekitar RM300 sekaki persegi berbanding kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang menawarkan RM850 sekaki persegi.

Khalid menjelaskan dua syarikat pemaju gergasi, Projek UDA Legasi dan Rah Residensi pula dilaporkan membeli tanah di Kampung Baru dengan harga RM400 per kaki persegi beberapa tahun lalu. – AlHijrah Online/ Nurayuni Johari

Leave a Reply