KERAJAAN TELITI SEMULA STRATEGI TANGANI COVID-19

MUAR: Kerajaan akan meneliti dan memperhalusi semula strategi dalam menangani pandemik COVID-19 susulan peningkatan kes yang dicatatkan setiap hari.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, langkah itu bagi mengenalpasti kelemahan yang perlu ditambah baik terutamanya melibatkan negeri yang merekodkan angka kes tinggi seperti di Lembah Klang.

“Kita akan bincang lagi dalam mesyuarat hari Isnin ini, khususnya di kawasan yang cukup terkesan sangat iaitu di Lembah Klang yang ada dua buah negeri iaitu Kuala Lumpur dan Selangor.

“Juga ada beberapa negeri lain yang kita lihat dia punya data ada menunjukkan peningkatan,” katanya kepada media selepas menyampaikan sumbangan makanan basah dan bakul prihatin negara di Kompleks Penghulu Mukim Sungai Raya, di sini.

Katanya Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada Isnin depan akan turut menilai keperluan mempertingkatkan proses saringan dan pengesanan kontak rapat, mengenalpasti isu dalaman di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) seperti soal kakitangan dan ubat-ubatan yang diperlukan dan sebagainya.

Mengulas lanjut, kerajaan juga telah memberi kuasa penuh kepada KKM khususnya jawatankuasa terlibat untuk melakukan apa langkah yang mendesak tanpa merujuk kepada kerajaan terutamanya melibatkan keperluan perbelanjaan.

Dalam pada itu ujarnya, kerajaan turut bersetuju membeli empat juta dos vaksin COVID-19 daripada pharmaniaga bagi menampung kelewatan bekalan dihantar oleh pembekal dan akan diagihkan segera ke negeri-negeri yang mengalami kekurangan bekalan.

Katanya, ketika ini sebahagian besar negeri sudah mencapai kadar vaksinasi yang baik dan bekalan vaksin disasarkan akan mencapai tahap tertinggi pada Ogos dan September ini seterusnya membolehkan sektor ekonomi dibuka lebih cepat. – AlHijrah Online

Leave a Reply