KPDNHEP BERI PENIAGA KAILAN IKAN MASIN RM18 TEMPOH 2 HARI BUAT PENJELASAN

BUTTERWORTH: Peniaga restoran di Kepala Batas, Pulau Pinang yang didakwa menjual sebungkus sayur kailan ikan masin pada harga RM18 diminta memberi penjelasan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Pulau Pinang.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Pejabat KPDNHEP Negeri, satu notis pengesahan maklumat barangan (NPMB) diberikan kepada pemilik restoran dan dia perlu memberi maklum balas berhubung harga tersebut dalam tempoh 2 hari bekerja .

Jelas kenyataan tersebut, pihak penguatkuasa KPDNHEP telah bertemu dengan pemilik restoran berkenaan susulan aduan yang diterima berhubung dakwaan harga hidangan yang terlalu mahal yang tidak setara kuantiti yang diberikan.

Semalam, seorang pelanggan di Pulau Pinang mendakwa telah membeli sebungkus kailan ikan masin bagi seorang makan pada harga RM18 di sebuah restoran di Kepala Batas, Pulau Pinang.

Pelanggan tersebut berkongsi pengalamannya di media sosial dengan memuat naik gambar resit serta bungkusan sayur kailan ikan masin yang didakwa terlalu mahal dan tidak setara dengan kuantiti.

Resit berkenaan turut memaparkan harga lauk jenahak berharga RM90, sayur campur (RM9) serta ulam dan sambal (RM5) dengan nilai keseluruhan RM122.

Perkongsian pelanggan tersebut mendapat perhatian ramai sehingga tular di laman sosial hari ini yang rata-rata mendakwa harga tersebut mahal. –AlHijrah Online

Leave a Reply